Boende för personer under 65 år med demens

Stockholms Sjukhem har ett boende för personer under 65 år med demenssjukdom. Gruppboendet består av nio moderna lägenheter i helt nybyggda lokaler.

I sjukhemmets stadgar finns från allra första början en föresats att skapa ersättning för ett gott hem för dem som drabbats av långvarig eller obotlig sjukdom. Det är i högsta grad ett levande motto för det nybildade boendet för yngre med demenssjukdom. Det övergripande målet är att höja livskvaliten på ett individanpassat sätt under ledning av specialutbildad personal, bland annat Silviasjuksköterska, Silviasyster och övriga teammedlemmar i samspel med närstående och boende.

Hemkänsla och trygghet
Som grund för verksamheten finns den palliativa vårdfilosofin där symtomlindring och skapandet av en god relation med boende och närstående är bärande element. I praktiken tar vi dagen som den kommer och ser till dagsformen. Humor, värme, men också hänsyn till det som kan kännas svårt är viktiga inslag. Hemkänslan och tryggheten vill vi hitta tillsammans genom att se till var och ens intressen och bakgrund genom passande sysselsättningar i den egna lägenheten, de gemensamma lokalerna, i den specialdesignade trädgården, i sjukhemmets vackra park och vid gemensamma utflykter när tillfälle bjuds.

Enheten för yngre demenssjuka består av ett gruppboende med nio lägenheter. Varje lägenhet är 33 kvm och har ett eget pentry med spis, kyl och frys samt egen wc med dusch och tvättmaskin. På enheten finns gott om plats för gemensam samvaro, exempelvis kök, matsal och vardagsrum. Alla boende har tillgång till den stora trädgårdsterrass som finns på innergården mellan Stockholms Sjukhems äldre byggnad och det nya huset. En del av lägenheterna har egen utgång till trädgårdsterrassen. I anslutning till vård- och omsorgsboendet finns café och restaurang samt bibliotek. I bildspelet nedan kan du se bilder från boendet.

Stödgrupp för unga anhöriga
Att vara barn till en familjemedlem med demenssjukdom innebär speciella erfarenheter och kunskaper som allra bäst delas och förstås av andra i liknande situation. Stockholms Sjukhem startar nu en stödgrupp för barn till personer under 65 år med demenssjukdom. Läs mer om den nya stödgruppen för unga anhöriga.

Senast uppdaterad: 27 januari 2017