‹ Tillbaka till alla nyheter

Stockholms Sjukhem 150 år

02 januari 2018

År 1860 tog medicinprofessor Magnus Huss initiativ till en insamling för inrättandet av en »vårdanstalt för fattige, obotligt sjuke«. Ett banbrytande beslut i en tid då samhällets skydd för de mest utsatta i det närmaste var obefintligt och farsoterna avlöste varandra. Sju år senare, 1867, kunde Stockholms Sjukhem öppna på Kungsholmen.

Författaren Anders Johnson skildrar i jubileumsboken Sjukhemmets 150-åriga historia mot bakgrund av den genomgripande utveckling som har ägt rum under årens lopp, både inom sjukvården och vad gäller stockholmarnas levnadsförhållanden. Anders Johnson, som har skrivit flera historiska skildringar med koppling till huvudstaden, bjuder läsaren på såväl spännande stockholmskuriosa som bortglömda levnadsöden.

Här kan du se en kort filmad intervju med författaren Anders Johnson.

Utöver den historiska återblicken i boken "Stockholms Sjukhem 150 år" får läsaren också ta del av röster som var och en har ett personligt förhållande till Sjukhemmet – från framstående forskare och principaler till verksamma i det dagliga arbetet. Intervjuerna med dessa personer är gjorda av journalisterna Anneli Kamlin och Lisa Kirsebom. Fotograf är Karin Alfredsson.

Boken är utgiven av Ekerlids förlag. Formgivare är Carl Åkesson.

"Stockholms Sjukhem 150 år" finns bl a att köpa via nätbokhandlarna:

‹ Tillbaka till alla nyheter

Senast uppdaterad: 02 januari 2018