Stockholms Sjukhem godkända för vårdval geriatrik

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Marianne Spiik Skriv ut sidan

Hälso- och sjukvårdsnämnden har godkänt de första vårdgivarna inom vårdval geriatrik – Stockholms Sjukhem och Capio Geriatrik Nynäshamn. Vårdvalet innebär att patienten får möjlighet att välja geriatrisk vårdgivare.

– Vi välkomnar beslutet att införa vårdval inom geriatriken och är glada att vara först ut att bli godkända tillsammans med Capio, säger sjukhusdirektör Karin Thalén. Vårdvalet ger oss som vårdgivare förutsättningar att vara långsiktiga, vilket krävs för att bygga de nätverk och den samverkan som behövs för att trygga en mer sammanhållen vård för de mest sjuka äldre i Stockholm.

Vårdvalet gäller vårdgivare som har egna lokaler och startar den 1 maj 2019. För Stockholms Sjukhems del gäller vårdvalet den geriatriska verksamheten på Kungsholmen, som i samband med starten i maj också kommer att öppna minnesmottagning.

– Uppdraget är i stort detsamma som vi har idag, men det finns skillnader och vi ser bland annat att man vill öka direktintag från hemmet för att geriatriska patienter ska komma till rätt vårdform från början, berättar Mats Brådman som är verksamhetschef för geriatriken. Nytt är också att vi ska erbjuda minnesutredningar även på Kungsholmen.

Geriatrik är specialistvård för äldre. Den geriatriska vården är specialiserad på att ge vård till äldre som behöver medicinsk behandling och rehabilitering. Stockholms Sjukhem driver geriatrisk vård på Bromma sjukhus och i egna lokaler på Kungsholmen. 

Läs mer om geriatrik.

Läs mer om minnesmottagning.