Underhållning underlättar vardagen på sjukhus

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Varje vecka är det underhållning för patienter och boende i Bromma och på Kungsholmen. Senast var det ”Svenssons Treooo och Monika Bring” som bjöd på framträdanden.
– Det här är verkligen uppskattade inslag, säger Sunna Koskinen, paramedicinsk chef på Stockholms Sjukhems Geriatrik.


Det är torsdag i Bromma och patienter och anhöriga har tagit sig ner från avdelningarna för att lyssna. När ”Svenssons Treooo och Monika Bring” börjar spela är det många skiner upp och gungar med i takt. Ibland letar sig till och med en tår fram hos någon i publiken.
– Det är inte alltid så kul att ligga inlagd på sjukhus och då får man något annat att tänka på en stund och att samlas vid, säger Sunna Koskinen.

Kultur i vården

På tisdagar är det framträdanden på Kungsholmen för boende på vård- och omsorgsboendet och för patienter som är inlagda på någon av avdelningarna. I Bromma är det på torsdagar för patienter som är inskrivna på geriatriken.
– Vi erbjuder musik vid entrén varannan vecka här i Bromma. Och de andra veckorna är det högläsning eller musik uppe på avdelningarna.
Underhållningen finansieras tack vare medel från ”Kultur i vården” som är en del av landstingets satsning på kultur och hälsa.
– Här i Bromma kommer även personer från närområdet hit och lyssnar då vi har något vid entrén. Man passar på att ta en fika, eller hälsa på en anhörig, säger Sunna Koskinen.