Premiär för Klimat-fredag i restaurangen

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Många vegetariska alternativ och en god efterrätt. Den första fredagen varje månad kommer det att vara Klimat-fredag i restaurangen på Kungsholmen. Och imorgon är det debut.

Ett tydligt fokus på klimatet innebär uteslutning av processat kött som ger en stor klimatpåverkan. Det blir istället två vegetariska rätter och en fisk- eller fågelrätt. Klimatsmart mat helt enkelt. 

– Nu på fredag kommer vi ha lite asiatiskt touch och vegetariska biffar tillsammans med en wok och fisk som är lättfriterad, säger Mikael Cederberg, kostchef på Stockholms Sjukhem.

Det finns även en vegetarisk soppa och en stor salladsbuffé som alltid erbjuds till lunchen. Till efterrätt blir det fruktkaka.

Rester blir biogas

Mikael Cederberg menar att det är viktigt att restaurangens verksamhet ger så liten miljöpåverkan som möjligt. Idag mals därför även avfallet från restaurangen ner i en avfallskvarn för att sedan hamna i en tank som rymmer 3000 liter. Tanken töms en gång i veckan och innehållet förs till en anläggning där det blir till drivmedlet biogas.

Gröna kvart minskar svinn

Ett annat populärt inslag som bidrar till minskat matsvinn är den ”gröna kvarten”. Under vardagar efter lunchen går det alltid att handla en take-away-låda för halva priset av buffén mellan 14:00-14:15, efter ordinarie lunchtid 11:00-14:00.

– Det här har gjort att vi har minskat matsvinnet från 80-90 gram som vi hade vid den här tiden förra året till endast 30 gram, säger Mikael Cederberg som hälsar alla gäster välkomna på fredag för att äta klimatsmart lunch.