Podden Omtanken av Stockholms Sjukhem

Om ensamhet och hur det påverkar vår hälsa. Professor Peter Strang intervjuas om ämnet.

Premiär för Omtanken – en podd från stiftelsen Stockholms Sjukhem

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Stiftelsen Stockholms Sjukhem har startat podden Omtanken där medarbetare intervjuas om aktuella ämnen. Första avsnittet tar upp ensamhet.

Kommunikationschef Marianne Spiik ser podden som ytterligare ett sätt att sprida medarbetarnas kunskaper så att fler ska kunna ge en ännu bättre vård.

– Hos oss finns mycket kompetens samlad under ett och samma tak. Vi har bland annat en forsknings- och utvecklingsenhet och många kompetenta medarbetare i våra verksamheter som kan förmedla viktig kunskap, säger Marianne Spiik.

Misstag blev erfarenhet

I del ett av Omtanken intervjuas Peter Strang, cancerläkare och professor inom palliativ medicin vid Karolinska Institutet och Stockholms Sjukhem, om ämnet ensamhet.  Han har bland annat skrivit boken Att höra till - om ensamhet och gemenskap, som exempelvis sätter våra sociala behov i ett evolutionärt perspektiv.

Ensamhet och gemenskap är något som vi på Stockholms Sjukhem vill lyfta. 

I podden berättar Peter om hur den ofrivilliga ensamheten påverkar vår hälsa och hur kroppen reagerar då vi utsätts för ensamhet. Han ger även exempel på hur vårdpersonal kan agera i sitt dagliga arbete för att motverka utanförskap och delar med sig av ett misstag som i slutändan ändå blev en bra erfarenhet.

– Ensamhet och gemenskap är något som vi på Stockholms Sjukhem vill lyfta. Vi har bland annat startat en caféverksamhet tillsammans med Röda Korset Kungsholmen dit alla är välkomna på onsdagar varje vecka för att få en trevlig pratstund. Att premiäravsnittet behandlar ämnet passar därför extra bra, säger Marianne Spiik.

Avsnitt två tar upp ämnet kost

I nästa avsnitt som kommer i början av februari lyfts frågan om hur viktig kosten och måltidssituationen är inom vården och äldreomsorgen. Stockholms Sjukhems dietist Jenny Johansson är då inbjuden och kommer bland annat ge tips på hur kosten och själva måltidsupplevelsen kan bli ännu bättre för de äldre.

– Vår podcast riktar sig både till professionen och allmänheten som kan var intresserade av de ämnen vi tar upp, säger Marianne Spiik.

Omtanken

Programledare för podden Omtanken är Mariana Lind, kommunikatör på Stockholms Sjukhem, som leder samtalet och ställer frågorna. Frida Lübeck från webbyrån Camelonta har klippt och producerat.

Frågor eller tips?

Har du frågor om podden eller önskemål om vad vi ska lyfta? Hör gärna av dig till Mariana Lind, kommunikatör, Stockholms Sjukhem

Tel: 072–606 35 47

 Skicka mejl