Professor Miia Kivipelto

Professor Miia Kivipelto fick årets Rymanpris. Hon har Stockholms Sjukhems donationsprofessur i klinisk geriatrik på Karolinska Institutet.

Professor Miia Kivipelto har fått Rymanpriset 2020

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Idag fick professor Miia Kivipelto årets Rymanpris.  Det är världens största pris i sitt slag och inrättades för att skapa motsvarigheten till ett Nobelpris för personer som arbetar med äldre människors hälsa.

Miia Kivipelto får priset för sitt outtröttliga engagemang och forskning om prevention, diagnos och behandling av kognitiv svikt, Alzheimers sjukdom och demens. Den årliga utmärkelsen är ett bidrag på 250 000 nyzeeländska dollar, vilket motsvarar cirka 1,5 miljoner kronor. Vinnaren utses av en internationell jury bestående av experter från många olika discipliner. Priset går till bästa uppfinning, idé, forskningskoncept eller initiativ som har ökat livskvaliteten för äldre människor.

Grattis Miia, hur känns det?

– Helt otroligt, det är nästan så att man inte tror att det är sant! Priset är ett fantastiskt erkännande för hela mitt team och för det arbete vi har gjort och gör rörande prevention, diagnos och behandling av kognitiv svikt, Alzheimers sjukdom och demens.  Jag tilldelades priset av Jacinda Ardern som är Nya Zeelands premiärminister. Själva priscermonin hölls via videolänk på grund av rådande situation med covid-19. Vi hade sedan ett fint samtal.

Vad betyder priset?

– Det är stort för oss då det till och med jämförs med nobelpriset! Naturligtvis ger det här ännu mer energi till hela min forskargrupp. Att det kom i slutet av det här speciella covidåret var passande då man får en extra kraft framåt till vårt fortsatta arbete.

Miia Kivipeltos forskning är världsledande, praktisk och inflytelserik. Hon leder ett team av 100 forskare och klinisk personal. Hon är bland annat ansvarig för den geriatriska så kallade FINGER-studien som ska förebygga kognitiv svikt och funktionsnedsättning. Studien innebär att flera riskfaktorer behandlas samtidigt för att motverka demens. Tidigare har behandlingen varit att arbeta med en sak i taget, exempelvis behandling med en viss typ av vitaminer eller aktivitet. Nu har lösningen varit att låta flera faktorer som kost, fysisk- och social aktivitet, minnesträning och hantering av risker för hjärt-kärlsjukdom samverka. Och det har visat sig vara mycket framgångsrikt. Miia leder också det världsomspännande FINGERS-nätverket som anpassar och optimerar FINGER-modellen i mer än 30 länder.

Hur ska ni fira?

– Då läget är som det är med covid-19 får vi fira längre fram med alla forskargrupper. Men det kommer bli firande hemma med familjen och jag har redan hunnit få så många meddelanden och samtal från personer som grattar och det känns jätteroligt.

 

Se presentation och filmad intervju från Ryman Prize

Rymanpriset

Rymanpriset administreras av Rymanstiftelsen. Det årliga priset består av ett bidrag på 250 000 nyzeeländska dollar som delas ut av en internationell jury till bästa uppfinning, idé, forskningskoncept eller initiativ som har ökat livskvaliteten för äldre människor.

Det är världens största pris i sitt slag och inrättades för att skapa motsvarigheten till ett Nobelpris för personer som arbetar med äldre människors hälsa. Priset lanserades 2015 och det första priset vanns av Gabi Hollows, grundande direktör för The Fred Hollows Foundation.