Miia Kivipelto

Miia Kivipelto är innehavare av Stockholms Sjukhems donationsprofessur i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet (KI).

Miia Kivipelto prisas för sin globala demensforskning

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Professor Miia Kivipelto har fått Melvin R. Godes-priset.  Hon tilldelas utmärkelsen för sin banbrytande och världsomfattande forskning inom prevention, diagnos och behandling av kognitiv svikt, Alzheimers sjukdom och demens.

Melvin R. Goodes-priset är ett årligt pris som delas ut av Alzheimer's Drug Discovery Foundation (ADDF) i USA, det ges till ledande forskare som tar viktiga steg mot utveckling av effektiva behandlingar och ett botemedel mot Alzheimers. I priset ingår 150 000 dollar, vilket motsvarar cirka 1,3 miljoner kronor.

Miia Kivipeltos forskning med den geriatriska så kallade Finger-studien som ska förebygga kognitiv svikt och funktionsnedsättning, är en viktig faktor till att hon fått priset. Studien innebär att flera riskfaktorer behandlas samtidigt för att motverka demens.

Vi ligger i frontlinjen med den här forskningen och den är helt unik

Tidigare har behandlingen varit att arbeta med en sak i taget, exempelvis behandling med en viss typ av vitaminer eller aktivitet. Nu har lösningen varit att låta flera faktorer som kost, fysisk- och social aktivitet, minnesträning och hantering av risker för hjärt-kärlsjukdom samverka. Och det har visat sig vara mycket framgångsrikt.

Grattis Miia, hur känns det?

– Helt fantastiskt, det är otroligt trevligt och en stor ära att få ett så stort pris från en så fin stiftelse i USA! Det kommer att ge mycket extra energi till mig och teamet för att fortsätta vår forskning med att förebygga Alzheimer.

Vad betyder priset?

– Det innebär att vi kan satsa på en ny studie som vi kallar Met-Finger-studien. Det är en ny forskningsmodell där vi utgår från Finger-studien och utöver de faktorerna får patienter med kognitiv svikt även ta läkemedlet Metformin. Det är en diabetesmedicin som finns tillgänglig på marknaden och är billig. Vi ser fram emot att påbörja den studien.

Händer det något mer framöver?

– I början av nästa år kommer vi börja implementera den patientnära forskningen från Finger-studien här på Stockholms Sjukhem som går under namnet Stronger. Stronger har tyvärr satts på vänt på grund av pandemin men nu ska vi börja använda resultaten för att motverka demens. Vi kommer att anpassa behandlingen efter olika patienter och deras behov. Vi bakar helt enkelt in den i verksamheten på primärvårdsrehabiliteringen där det finns fysioterapeuter som kan ge träningstips, dietister som kan ge patienterna kostråd och arbetsterapeuter som kan jobba med kognitiv träning. Vi ligger i frontlinjen med den här forskningen och den är helt unik.