Hållbar inredning

Stockholms Sjukhem värnar om de äldre i befolkningen. Men också om miljön. Därför väljer vi leverantörer som har ett aktivt hållbarhetstänk. Som exempel vill vi lyfta företaget Space Room som inreder våra nyöppnade äldreboenden.

När du besöker Nyckelharpan, vårt nyöppnade äldreboende i Upplands Väsby, möts du av inbjudande miljöer. Utifrån Stockholms Sjukhems gestaltningsmanual består interiören av mycket växtlighet och material med träkänsla, vilket knyter an till naturen som inspirerar och stimulerar sinnena. Utifrån detta har de olika våningarna olika tema; hav, äng, skog och strand. Vackra fondtapeter bidrar till avkopplande miljöer med lugn sinnesstämning. Sällskapsrummen är möblerade med stilfulla soffor och fåtöljer i varma färger. Möblerna är inte bara fina för ögat. De är specifikt framtagna för målgruppen äldre och är lätta för äldre att sätta sig i och kliva upp ur. Dessutom är de skapade med ett tydligt hållbarhetstänk.

På vilket sätt är Space Rooms möbler hållbara?

– Våra möbler har hög kvalitet och håller över en lång tid. Utbytbar klädsel ökar livslängden och möjliggör återanvändning, säger Maria Hejll Project Manager på Space Room.

Vad har Space Room för hållbarhetskrav i sin produktion?

– Vi garanterar att de varor och tjänster som beställs kommer att tillverkas enligt gällande lagar och regler. Detta omfattar även krav på miljö, etik, arbetsmiljö och sociala förhållanden. All produktion sker inom EU och till stor del i Sverige, vilket bidrar till korta leveransvägar. Vårt moderbolag Space Production är miljöcertifierade enligt Svensk Miljöbas, berättar Maria vidare.

Är du nöjd med resultatet av ert arbete på Nyckelharpan?

– Det är så fint! Är nog det mest ”behagliga” boendet vi på Space Room har gjort.  Jag tycker det är fantastiska färger, och ett sånt lugn och ”axlarna åker ner” känsla. Jag hade mer än gärna kunnat ha mina anhöriga här, när det är dags, avslutar Maria.

Ulrica Strand, etableringsansvarig på Stockholms Sjukhem, är den som jämfört leverantörer och landat i beslutet att anlita Space Room.

Hur kom det sig att du valde Space Room som leverantör av inredning?

– Kvalitetskraven vi satt är höga. Vi strävar efter en inomhusmiljö som är behaglig, vacker och varm - välkomnande för alla. För oss är det viktigt att miljön på äldreboendet stödjer dig som bor hos oss att leva ett gott liv. Vi ställer krav på att alla tyger är tvättbara i 60 grader och också är brandklassade enligt EN 1021-1 och miljömärkta. För oss är det viktigt att inredningen håller en högnivå gällande hållbarhet, berättar Ulrica.

Hur känner du nu när du besökt boendet, har provsuttit möblerna?

– Space Room har erfarenhet, kunskap och förståelse för miljöns betydelse för äldre. De levererar inte ”bara” möbler utan skapar unika miljöer med koppling till den konst- och kulturinriktning respektive äldreboende har. Äldreboendet Nyckelharpan i Upplands Väsby som har inriktning musik, har inretts med ett musikrum och dansbana. Rummen visar boendets karaktär och kultur och bidrar till att boende och medarbetare upplever en stolthet över att vara del av verksamheten.