Björn om ASIH: ”Att få vård i hemmet är makalöst”

Uppdaterad 2024-06-27 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Mitten av mars 2023 fick Björn ett livsomvälvande besked: han hade inoperabel cancer. Samtidigt fick han tillgång till Avancerad Sjukvård i Hemmet (ASIH), vilket blev en betydelsefull del av hans vårdresa.

– Jag tycker att det är fantastiskt att man kan få vård i hemmet. Det är makalöst, säger Björn som får hjälp av ASIH Bromma i sin vardag.

För Björn innebar ASIH inte bara medicinsk vård utan också en ovärderlig mänsklig kontakt.

– Att ha någon att prata med, även om man har kommit hit för att ta bort en cytostatika-pump, leverera medicin eller vid veckobesök, särskilt i början då man är väldigt skör, förklarar han. – Då är man som Sahara – varje droppe vatten, varje droppe empati och varje droppe medmänsklighet är viktig.

Alla som jag träffat från ASIH är fantastiska människor och har ett så stort hjärta. De här riktiga guldkornen som inte bara levererar sjukvård utan hela paketet, holistiskt sett

Björn beskriver hur omsorgen från ASIH har hjälpt honom att ta sig igenom dagarna.

– Att de från ASIH har tagit sig tid att lyssna på vad jag har att säga, eller om man behöver gråta en stund, säger han.

– Det är inte bara medicin och sprutor, utan det tillför något som är ovärderligt.

Björn är också imponerad av den personal han har mött genom ASIH.

– Alla som jag träffat från ASIH är fantastiska människor och har ett så stort hjärta. De här riktiga guldkornen som inte bara levererar sjukvård utan hela paketet, holistiskt sett.

 

Många är nöjda med bemötandet

Madeleine Melander, enhetschef vid ASIH Bromma, vet att betydelsen av patienternas upplevelser inom vården är viktig och det är också något som Stockholms Sjukhem mäter genom sin patientenkät.

– Vi mäter mycket inom vården och det här är kanske det viktigaste vi mäter.

Siffror från årets första kvartal visar att hela 97 procent av de som fått avancerad sjukvård i hemmet av ASIH Bromma var nöjda med bemötandet från personalen och 96 procent kan tänka sig att rekommendera Stockholms Sjukhem.