Vänskap på äldre dar

Många äldre upplever ensamhet och oro. Det visar Socialstyrelsens årliga undersökning bland äldre med äldreomsorg. Men undersökningen visar också att de allra flesta är mycket nöjda med äldreomsorgen. Och alla upplever inte ensamhet. På Stockholms Sjukhem bor Barbro och Inger. De har lägenheterna mitt emot varandra och har blivit vänner.

– Ensamhet är värre om man bor hemma själv, här är jag inte ensam, säger Barbro som har bott i sin lägenhet på Stockholms Sjukhem i nästan fyra år. Inger, som flyttade hit från ett annat boende för lite mer än två år sedan, håller med:
– Ja, här trivs jag. Det är ett bra ställe att bo på, jag har lärt känna Barbro och vi har varandra.

Sprider glädje

När Inger flyttade in fick hon hjälp av Barbro att komma till rätta och nu umgås de varje dag. På frågan vad de gör tillsammans svarar hon att de skojar och skrattar mycket. Barbro berättar att de löser korsord och går på promenader. Helst varje dag, båda gillar att vara ute i naturen och i somras tillbringade de mycket tid i solen på Barbros uteplats. Och så går de tillsammans på nästan alla aktiviteter som ordnas.

Det är viktigt att ha en kompis, annars blir det ensamt. 

– När bara en av dem kommer till en aktivitet, undrar man alltid var den andra är, säger Jarek Raubo, Silviasyster på vård- och omsorgsboendet. Han berättar också att de andra på boendet tycker att Barbro och Inger sprider så mycket glädje omkring sig.

– Ja, det är vår personlighet, säger Barbro. Vi hör inte till typen som bara sitter för oss själva utan försöker knyta kontakt och har lätt för att prata med andra.

Sällskap och självständighet

– Det är viktigt att ha en kompis, annars blir det ensamt. Det är skönt att ha någon att prata med och det kan jag göra med Barbro, säger Inger.

Men de är också eniga om att det är bra att ha sitt eget, att vara självständig och kunna mötas när man vill. För ibland vill vi ju också vara för oss själva konstaterar Barbro och Inger.

Och så är det väl för oss alla. När vi själva väljer att vara ensamma är det skönt. Ofrivillig ensamhet är däremot ofta tungt oavsett var i livet vi befinner oss.

Visas enbart i Umbraco för redaktörer
Uppdaterad 2018-04-13 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan