Meny

Glädjespridaren Birgit får beröm av de boende

Frukostklubb, sittgympa, dans, bio, bingo och pubaftnar. Bakom det fylliga aktivitetsschemat på Stockholms Sjukhem finns Birgit Österman.

Aktivitetsrummet är rymligt och ljust med vita väggar, gröna stolar och grönmönstrade draperier. I den ena halvan finns utrymme för fysiska aktiviteter, i den andra står ett långbord att umgås kring. Birgit Österman är aktivitetsansvarig på vård- och omsorgsboendet sedan två och ett halvt år. Det är inte att ta fel på entusiasmen när hon berättar om sitt arbete.
− Det är roligt och fritt. Jag och min kollega Carina Burman har ett nära samarbete med vår kultursamordnare, vår bibliotekarie, vår Silviasyster samt med arbets- och fysioterapeuterna.

Uppskattade aktiviteter

Måndag till fredag anordnas två aktiviteter per dag och deltagandet är helt frivilligt, vilket innebär att Birgit Österman aldrig vet hur många som kommer – det kan vara fem och det kan vara 20.
− Men jag vet att verksamheten är mycket uppskattad och för vissa kan en aktivitet vara ett skäl att kliva ur sängen just den dagen.

De boende har en hel del att säga till om när det gäller aktiviteterna. Ett boenderåd med representanter från de olika enheterna utvärderar aktiviteterna och kommer med förslag. − Vi försöker i största möjliga utsträckning gå dem till mötes. Det har till exempel funnits önskemål om mer frågesport, dans och bio, det försöker vi ordna. Och när några herrar, som ju är i kraftig minoritet, efterlyste ett forum för lite ”herrsnack” startade vi en herrklubb, berättar Birgit Österman.
− Men viktigast är ändå att erbjuda samvaro och samtalsmöjligheter. De boende vill bli sedda och bekräftade. De har mycket att berätta och stor kunskap. Att ge dem av min tid och mitt engagemang ger så mycket tillbaka och jag känner att det jag gör är meningsfullt och uppskattat.

Det bekräftas så gott som omedelbart. När vi är på väg att lämna aktivitetsrummet möter vi ett par makar. Kvinnan ler stort när hon får höra att Birgit Österman är föremål för en intervju.
− Skriv att hennes arbete är oerhört uppskattat! Hon är en riktig glädjespridare!

Visas enbart i Umbraco för redaktörer
Uppdaterad 2018-04-13 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan