Meny

Det här är guldkant för Irene

Sjuksköterskan Irene Larsson Dåderman har jobbat hela sitt yrkesliv på Stockholms Sjukhem. Om det är någon som kan verksamheten är det hon.
– Från det att jag började här så har det bara blivit bättre. Hur många kan säga det om sin arbetsplats? Och jag är stolt över att jobba för en stiftelse, där vinsten går tillbaka till verksamheten, säger Irene som arbetar som sjuksköterska inom ASIH. 

För 44 år sedan reste en 18-årig Irene från värmländska Årjäng till Stockholm för att söka den praktikplats hon behövde för att bli färdig undersköterska. Sjukhuset i Årjäng hade inga platser just då.

– Egentligen skulle jag till Sophiahemmet, men ödet ville annorlunda och till slut fick jag praktikplats på Stockholms Sjukhem istället. En praktik som ledde till fast tjänst och den tänkta flytten tillbaka till Värmland blev inställd.

Vidareutbildade sig

Under årens lopp har hon provat på de flesta av sjukhemmets uppgifter. Hon har arbetat med administration, på lagret, i receptionen och med ekono­mi.

– Allt utom att vikariera för sjukhusdirektören, säger hon och skrattar.När Irene hade passerat 40 beslöt hon att vidareutbilda sig till sjuksköterska, något hon inte har ångrat. Idag jobbar hon på en av Stockholms Sjukhems ASIH-enheter, Avancerad sjukvård i hemmet.

– Jag har många palliativa patienter eftersom jag känner att jag har mycket att ge där och ömmar för de personerna.

Många områden

Utöver avancerad sjukvård i hemmet erbjuder Stockholms Sjukhem vård inom flera andra områden som geriatrik, palliativ vård, rehabilitering, husläkarmottagning och äldreomsorg.

– Det här är inte bara bra för våra patienter, utan även för oss som jobbar här då vi får en möjlighet att vara kvar hos stiftelsen men ändå få nya utmaningar och arbetsuppgifter, säger Irene.

Regelbunden nytändning

Irene har haft som riktlinje att byta avdelning eller område vart femte år.

– Jag har alltid velat lära mig nya saker. Och det är viktigt att våga fråga. Min upplevelse är att vi är väldigt kollegiala här och delar med oss av våra kunskaper. Nu är jag mentor åt nya medarbetare och har även studenter ibland, det är ett fantastiskt givande och tagande av kunskap åt båda hållen som jag verkligen uppskattar.

Många pratar om att Stockholms Sjukhem ger patienterna guldkant. Vad är guldkant för dig som anställd?

– De korta beslutsvägarna. Att det kan gå snabbt om man vill få till en förändring. Det tycker jag är bra!

18-årig Irene som precis har flyttat till Stockholm.

18-årig Irene som precis har flyttat till Stockholm.

Irene Larsson Dåderman

Ålder: 62
Bor: Lägenhet vid Gullmarsplan
Intressen: Vara ute vid sommarstugan och att vara med mitt lilla barnbarn. 
Visas enbart i Umbraco för redaktörer
Uppdaterad 2019-03-27 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan