Meny

"Härliga, roliga och givande möten på flera plan" 

- Mitt yrke är fantastiskt, säger Cissi Dimitrova. Det är den goda relationen med hennes egen mormor som gjorde att hon valde en tjänst inom geriatriken när hon var klar med studierna.

– Det ger så oerhört mycket. Dels som sjuksköterska; nästan alla här är multisjuka, vilket ger kunskap om olika sjukdomar och en större helhet än på andra avdelningar. Dels som människa; vi får ta del av så många historier och får sådan tacksamhet bara för en minuts pratstund.

Cissi Dimitrova har precis kommit tillbaka efter ett drygt års föräldraledighet. Hon konstaterar att hon känner sig som en nybörjare och försöker hitta tillbaka till rutinerna igen. De behöver sitta i ryggmärgen för att arbetet ska flyta på avdelningen. Vardagen kan bli stressig.

Jobbar i team

Varje sjuksköterska har ansvar för fem patienter, men de arbetar i team med läkare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter för att göra vårdplanering och besluta vilka insatser som behövs.

– Det finns alltid något att göra. Våra patienter stannar oftast mellan fem dagar och tre veckor. När de åker hem koordinerar vi insatser som att se till att det görs anpassningar i hemmet, kontakta hemtjänst och distriktssköterska och liknande så att den hemvändande fungerar i sin vardag med till exempel en ny höftled.

Hon är väldigt nöjd med utbildningen till specialistsjuksköterska, den ger ett nytt djup i kompetensen.

– Tyvärr tar grundutbildningen inte upp så mycket om äldrevård. Det bidrar nog till att färre söker sig till geriatriken, funderar hon och uppmanar fler att söka hit.

Skolade om sig

– Här får vi härliga, roliga och givande möten på flera plan. Har man tålamod, är lugn som person och gillar att lära sig mycket medicin då är geriatriken helt rätt, säger Cissi Dimitrova som i Bulgarien studerade ekonomi för att göra sin mamma nöjd. När hon kom till Sverige för tio år sedan omskolade hon sig till sjuksköterska och ångrar inte en sekund.

– Aldrig att jag skulle vilja sitta vid en dator hela dagarna. Mitt yrke är fantastiskt.

Visas enbart i Umbraco för redaktörer
Uppdaterad 2018-04-13 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan