Meny

Rehabilitering vid Parkinsons sjukdom

På Stockholms Sjukhem finns flera olika möjligheter till rehabilitering för dig med Parkinsons sjukdom. Här finns både lång erfarenhet och hög kompetens.

Stockholms Sjukhem har en forskning- och utvecklingsenhet som har ett nära samarbete med verksamheterna rörande parkinson.

Boka tid själv

Du som har parkinson kan bland annat söka dig till Primärvårdsrehab på Kungsholmen, eller i Bromma. Här kan du själv boka en tid hos fysioterapeut, arbetsterapeut eller dietist. Du kan antingen komma till kliniken, eller få besök i hemmet. På Primärvårdsrehab finns en träning som heter High Balance, vilket är en utmanande gång- och balansträning.

Rehab med remiss från läkare

Till vårt neuroteam kommer du främst efter vistelse på sjukhus. Sedan finns planerad specialiserad rehabilitering. Det är en intensiv rehabiliteringsperiod med ett multiprofessionellt team. Planerad specialiserad rehabilitering finns i två former, dels i slutenvård där du bor på Stockholms Sjukhem under din rehab om du har behov av det. Det andra upplägget är en dagrehabilitering där du kommer till oss två dagar i veckan under en tremånadersperiod.

Din rehabiliteringsperiod läggs upp tillsammans med teamet som består av läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut, logoped, kurator, neuropsykolog och dietist för att passa just dig. Träningen kan bestå av balansträning, minnesträning, mediyoga, hjärntrötthetsgrupp, röstträning (med logoped), Parkinsonkurs,  samtal med kurator eller psykolog och träning av exempelvis finmotorik. Vi hjälper dig även hitta de hjälpmedel som passar just dig.

De flesta av våra patienter som har Parkinsons sjukdom finns i vår dagrehabilitering.

För att få den här rehabiliteringen behövs en remiss från din läkare. Om du vill få din rehabilitering på Stockholms Sjukhem kan du be din läkare om det. Vi kontaktar sedan dig när vi har fått remissen. 

Att leva med Parkinsons sjukdom

Don Karlström berättar han om hur han fick sin diagnos, hur det är att leva med sjukdomen och om den rehabilitering han fått på Stockholms Sjukhem.

Läs artikel och se film med Don

Parkinsons sjukdom – senaste forskningen och ny effektiv träning

Vi har ställt fem frågor om parkinson till Erika Franzén, docent och universitetslektor vid sektionen för fysioterapi på Karolinska Institutet, och anknuten forskare på Stockholms Sjukhem.

Läs intervjun med forskaren Erika Franzén

Vad är parkinson?

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som oftast drabbar personer över 55 år. I Sverige finns ungefär 20 000 personer som har sjukdomen. Sjukdomen innebär att nervceller, som tillverkar signalsubstansen dopamin långsamt försvinner. Dopaminet är viktigt för att signalerna från olika delar av hjärnan ska nå varandra och när det blir för lite dopamin i hjärnan kan symtom som skakningar i kroppen och långsamma rörelser uppträda.

Källa: Parkinsonförbundet

Rehabilitering vid Parkinsons sjukdom

Stockholms Sjukhem erbjuder rehabilitering för dig som har drabbats av parkinson. Till Primärvårdsrehab kan du söka dig utan remiss, till övriga rehabformer hos oss behöver du remiss från din läkare.  

Planerad neurologisk rehabilitering i dagvård- eller slutenvård

Primärvårdsrehabilitering, Kungsholmen

Primärvårdsrehabilitering, Bromma

Neuroteam Bromma

Neuroteam Kungsholmen

Uppdaterad 2021-10-19 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan