Hornskroken är ”Stjärnmärkta”

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan

Att vara en Stjärnmärkt verksamhet innebär att minst 80 procent av medarbetarna har genomfört fyra utbildningssteg i Svenskt demenscentrums utbildningar och att arbetsplatsen arbetar utifrån utbildningsmodellens intentioner. I december blev Hornskroken ”Stjärnmärkta”. Stort grattis!

Syftet är att ge medarbetarna kunskap och verktyg för att kunna utveckla och arbeta mer personcentrerat. Vi tog en pratstund med Christina Granholm, enhetschef på Hornskroken, som hållit i detta på demensboendet på Södermalm.

– Nu är vi "Stjärnmärkta! Medarbetarna har gått igenom alla delar som krävs och vi har blivit godkända, berättar Christina.

Vad har medarbetarna tyckt om att genomföra utbildningarna?

– Många har reflekterat att de inte alltid har arbetat på rätt sätt, att de kanske har utgått ifrån sig själva och inte vad personen önskar. Att man nu ser den boende först. Att det är viktigt att prata om det som är svårt och att vi alla kan göra fel men att vi kan lära oss. För vems skull gör vi det här? Nu när medarbetarna gått igenom alla delar i utbildningarna, blir det lugnare på våningarna. Alla som arbetar har samma mål, att boende ska få en så bra och meningsfull dag som möjligt. Medarbetarna känner sig också mer delaktiga och får rätt kunskap och verktyg, berättar Christina.

Christina tar tillfället att hylla medarbetarna.

– Det är flera stjärninstruktörer som har hållit i utbildningstillfällena med en fantastisk kunskap och stort engagemang. Bra jobbat!

Årlig omprövning

Utmärkelsen Stjärnmärkt gäller max ett år. Verksamheten arbetar därför löpande med förbättringsprojekt samt med att upprätthålla kompetensen hos medarbetarna. Minst 80% av dem ska ha genomfört alla steg som krävs i Stjärnmärkt, för att behålla utmärkelsen.

Utbildningarna i Stjärnmärkt

Utbildningarna som ingår i Stjärnmärkt Svenskt Demenscentrums utbildningsportal är;

-Demens ABC

-Demens ABC plus Särskilt boende

-Nollvision – för en demensvård utan tvång och begränsningar, arbetspolicy

- Att arbeta med Checklistan demens

Läs mer om Stjärnmärkt här.