Meny

Att vara volontär på Stockholms Sjukhem

Uppdaterad 2019-03-27 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

"Det här ger mig hur mycket som helst! Jag har lärt känna så otroligt många fina personer här." Så säger May Staf som är en av Stockholms Sjukhems volontärer. 

May har satt sig ner i soffan och de äldre ansluter sig en efter en. Det är fredagseftermiddag och kaffe, te och kakor är framdukat för den som är sugen.

– Jaha kära vänner, ska vi börja försöka mjuka upp våra hjärnor med lite frågesport, frågar May, och tar fram tidningsurklipp som hon har sparat under veckan.

Sedan börjar hon ställa frågor och deltagarnas svar blandas upp med många skratt och en del gemensamt klurande om någon fråga är mer utmanande.

Man får höra helt fantastiska livsberättelser

May har varit volontär på Stockholms Sjukhem sedan 2007.

– Det här ger mig hur mycket som helst! Jag har lärt känna så otroligt många fina personer här. Både boende, personal och anhöriga. Och de har blivit mina vänner, säger May Staf.

Två gånger i veckan kommer hon till våning 5 på vård- och omsorgsboendet. På tisdagar och fredagar är hon nästan alltid på plats.

– Det har blivit som ett jobb, om jag inte går hit så saknar jag det.

Vad brukar du göra när du är här?

– Många har ett stort behov av att få prata. Man får höra helt fantastiska livsberättelser. Andra kanske vill ha hjälp med att få blommorna vattnade, eller komma ut och ta en promenad. När det är underhållning eller fredagsdrink hjälper vi volontärer de boende till aktiviteterna.

Varför blev du volontär?

– Något måste man ju att göra om dagarna. Och jag brukar tänka att det jag vill att andra ska göra för mig vill jag även göra för dem.

Ersätter inte personal

Birgit Klasson och Carina Burman är aktivitetsansvariga på vård- och omsorgsboende och är de som samordnar volontärerna.  

– Oftast är det pensionärer som är volontärer då de har möjlighet att komma på dagen, men även yngre är välkomna att höra av sig, säger Birgit.

Volontärer ersätter inte vanlig personal. Den som blir volontär brukar bli tilldelad en särskild våning, eller ett antal personer att ha kontakt med. Och gärna att personen är villig att komma regelbundet i minst ett halvår för att hinna få  en relation till de boende. 

– Man behöver vara självgående. Visst är det trevligt om man kan spela något instrument eller har något intresse man kan dela med sig av, men det viktigaste är att man vill vara en medmänniska och tycker om att umgås, säger Carina.

Carina Burman och Birgit Klasson är aktivitetsansvariga på vård- och omsorgsboendet och är ansvariga för volontärverksamheten.  Foto: Cathrine Broman

Carina Burman och Birgit Klasson är aktivitetsansvariga på vård- och omsorgsboendet och är ansvariga för volontärverksamheten. Foto: Cathrine Broman

Vill du bli volontär?

Ta kontakt med aktivitetsansvariga.

Carina Burman  073-917 74 48.

Birgit Klasson  076-050 01 85

 aktivitetsansvariga-vo@stockholmssjukhem.se