Att vara volontär på Stockholms Sjukhem

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

"Det här ger mig hur mycket som helst! Jag har lärt känna så otroligt många fina personer här." Så säger May Staf som är en av Stockholms Sjukhems volontärer. 

May har satt sig ner i soffan och de äldre ansluter sig en efter en. Det är fredagseftermiddag och kaffe, te och kakor är framdukat för den som är sugen.

– Jaha kära vänner, ska vi börja försöka mjuka upp våra hjärnor med lite frågesport, frågar May, och tar fram tidningsurklipp som hon har sparat under veckan.

Sedan börjar hon ställa frågor och deltagarnas svar blandas upp med många skratt och en del gemensamt klurande om någon fråga är mer utmanande.

Man får höra helt fantastiska livsberättelser

May har varit volontär på Stockholms Sjukhem sedan 2007.

– Det här ger mig hur mycket som helst! Jag har lärt känna så otroligt många fina personer här. Både boende, personal och anhöriga. Och de har blivit mina vänner, säger May Staf.

Två gånger i veckan kommer hon till våning 5 på vård- och omsorgsboendet. På tisdagar och fredagar är hon nästan alltid på plats.

– Det har blivit som ett jobb, om jag inte går hit så saknar jag det.

Vad brukar du göra när du är här?

– Många har ett stort behov av att få prata. Man får höra helt fantastiska livsberättelser. Andra kanske vill ha hjälp med att få blommorna vattnade, eller komma ut och ta en promenad. När det är underhållning eller fredagsdrink hjälper vi volontärer de boende till aktiviteterna.

Varför blev du volontär?

– Något måste man ju att göra om dagarna. Och jag brukar tänka att det jag vill att andra ska göra för mig vill jag även göra för dem.

 

Vill du bli volontär?

Ta kontakt med aktivitetsansvarig

Carina Burman  073-917 74 48.

 aktivitetsansvariga-vo@stockholmssjukhem.se