Konststunder bjuder in till stimulerande samtal 

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Varje vecka kan boende på vård- och omsorgsboendet vara med på koststunder som hålls i samarbete med Nationalmuseum. Här ges möjlighet att samtala om den konst som finns utplacerad i lokalerna på Stockholms Sjukhem på Kungsholmen.

Konststunderna börjar med att en grupp samlas och tittar på bilder av dagens verk och pratar om det och dess konstnär.

– Sedan har vi ett väldigt öppet samtal där alla får möjlighet att tycka till och diskutera konstverket innan vi tar oss ut till det och ser det i verkligheten, säger Jeanette Rangner Jacobsson, konstpedagog från Nationalmuseum.

Personalen är med

Aktiviteten är en del av det treåriga projektet Medvaro som startade 2016. Projektets syfte är att stärka konstens roll på Stockholms Sjukhem och lyfta fram den som en resurs i mötet mellan patienter, boende och personal.

Guidebok i receptionen

En liten guidebok har också tagits fram till en del av alstren som finns utplacerade i verksamheten på Kungsholmen.

– Guideboken är väldigt praktisk för den är i ett litet smidigt format och innehåller fakta om verken och deras konstnärer. Alla som vill kan få ett exemplar i receptionen, säger Jeanette Rangner Jacobsson.

Utöver koststunderna ordnas även bland annat Konstgöra på Stockholms Sjukhem där boende och patienter får möjlighet att skapa konst.

– Det är viktigt att personal är med så de kan fortsätta samtalet efteråt och återknyta till dialogen om konstverket och även gå ner och titta igen tillsammans med de boende.

Film om konststunder för boende på Stockholms Sjukhem

Visas enbart i Umbraco för redaktörer