Sommarungdomarna André Frizell,  Leo Julin och Sergey af Geijerstam.

Sommarungdomar på vård- och omsorgsboendet

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

”En möjlighet att få vara en ljuspunkt i de äldres liv och få någon att le” Så säger Leo Julin, 16 år, om sitt uppdrag som sommarungdom på vård- och omsorgsboendet på Kungsholmen.

Leo Julin slår sig gärna ner och spelar på pianot som finns på det våningsplan där han ska vara i sommar. Ungdomarnas uppgift är just att sätta lite guldkant på de äldres vardag och utföra en del andra lättare sysslor. Vård- och omsorgsboendet tar emot 33 ungdomar under sommaren som får vara på plats i tre veckor. Och möjligheten ges tack vare ett samarbete med Stockholms stad.

 Man utvecklas mycket socialt när man får möta nya människor i olika situationer. Medarbetarna är också trevliga och jag hoppas att jag ska kunna ge de äldre en bra tid, säger Leo Julin.

Mitt intryck är att Stockholms Sjukhem är en plats där boende och anställda trivs.       
André Frizell

Har tid att umgås

Sergey av Geijerstam, 19 år, är också en av sommarungdomarna och det är hans tredje år på vård- och omsorgsboendet.

Det känns roligt att vara här igen! Jag tycker om att prata med de äldre om hur de har levt och hur de känner nu. Den vanliga personalen gör ett jättebra jobb men har ibland ganska fullt upp och då har vi möjlighet att ta oss tid på ett annat sätt.

André Frizell, 18 år, har precis tagit studenten och ser fram emot att få vara sommarungdom på Stockholms Sjukhem.

Jag har inte varit här mer än några dagar men har redan fått en inblick i den atmosfär jag uppfattar som trivsam och avslappnad. Mitt intryck är att Stockholms Sjukhem är en plats där boende och anställda trivs.  Jag tycker om att arbeta med människor och uppskattar att få delta i ett arbete som stimulerar de äldre.

 

Bildtext: Sommarungdomarna från vänster André Frizell,  Leo Julin och Sergey af Geijerstam.