Dietisterna Ingrid Keski-Seppälä och Katarina Wikman på Stockholms Sjukhem

Viktigaste kosttipsen vid artros

Finns det någon kost som är extra bra för den som har artros? Dietisterna Ingrid Keski-Seppälä och Katarina Wikman på Stockholms Sjukhem svarar på frågor och ger sina bästa tips.

Vad ska man börja tänka på om man har artros och behöver nya kostvanor?

– Sträva efter att nå ett normalt BMI och bli av med eventuell övervikt. Övervikten är den dominerande faktorn vid artros. Och det är viktigt är att viktnedgången är kontrollerad. För att få en förbättring och effekt krävs det att man går ner 5-10 procent för att minska smärtan vid artros. 

Kan rätt mat lindra artros?

– Idag finns ingen speciell diet vid artros. Den kost som vi rekommenderar är enligt nordiska näringsrekommendationerna och det innebär rikligt med grova grönsaker och rotsaker, fiber och fullkorn, regelbundet intag av fet fisk två till tre gånger per vecka, bra fettkvalitet, vilket innebär högt intag av omättade fetter samt att du äter regelbundet.

Någon kost man ska undvika?

– Man bör vara försiktig med ett för högt intag av charkprodukter, mättat fett, söta drycker, kaffebröd och godis. 

Topp 3 då du ska ändra kosten

  1. Att tänka bort bantningsdiet utan istället hitta ett sätt att äta bra mat som man kan fortsätta med resten av livet

  2. Bli mer medveten om hur energiintaget ser ut och vilka livsmedel man bör undvika eller äta begränsade mängder av

  3. Regelbundet måltidsmönster är en förutsättning för viktnedgång eller att bibehålla ett normalt BMI. Detta gäller även för att tillgodose kroppens behov av energi och näringsämnen på ett optimalt sätt