Kosttips för dig över 65 år

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Minskad aptit? Svårt att känna törst?  Eller undrar du bara hur du ska äta när du är över 65? Vår dietist Jenny Johansson ger tips på vad du ska tänka på och hur måltiden kan bli en trevlig stund. 

Vad ska man tänka på gällande kosten om man är över 65 år och i övrigt frisk?

– Att äta varierat och gärna välja färgglad mat så att man får i sig vitaminer och mineraler. Man ska även äta enligt tallriksmodellen och sprida måltiderna över dagen. Det är bra att äta fett, det innehåller fettlösliga vitaminer som man behöver. Och välj fett som kommer från växtriket.

Något annat man ska tänka på om man är frisk i övrigt?

– Ja, när man blir äldre kan man börja tappa förmågan att känna törst. Så att dricka regelbundet för att inte bli uttorkad är viktigt.

Vad ska man tänka på gällande kosten om man är över 65 år och har fått sämre aptit?

– Stoppa in lite flera mellanmål under dagen, så det blir fler mindre måltider. Man kan behöva energiberika sin mat och då gärna exempelvis använda fett, nötter och avokado. Tänk också på att inte plocka bort proteindelen som kött, fisk, fågel och bönor. När man blir äldre får man nämligen ett ökat behov av proteiner.

Är det okej med dessert om man har fått sämre aptit?

– Absolut, det är bra med dessert efter maten för då för man också i sig extra energi. Och ta gärna ett glas saft eller lättöl till maten som innehåller kalorier. Vi har blivit lärda att man inte inte ska äta efter sex på kvällen, men när man är äldre är det bara bra. Det ska inte gå mer än elva timmar mellan målen, särskilt inte om man är sjuk eller har dålig aptit.

Några mer tips som ger ökad aptit?

– Försök att göra det trevligt vid måltiden genom att exempelvis duka lite finare. När man äter ensam äter man oftast mindre. Ett förslag är då att se om det kanske finns några pensionärsföreningar i närheten som har måltidsservering så man får sällskap och förhoppningsvis bättre aptit.