Månadens konstverk: Ernst Billgrens mosaikskulptur Omsorg

”Omsorg är något som finns hos djuren i naturen och som vi människor också ska visa varandra.”
Så beskriver Ernst Billgren sitt mosaikverk Omsorg som finns på Stockholms Sjukhem.

Ernst Billgren är en av Sveriges mest framstående nutida konstnärer. Han har under åren gjort sig känd för sitt konstnärskap, där mytologin, naturen och nationalromantiken varit viktiga inspirationskällor. Verket Omsorg är monterad vid ingången till Stockholms Sjukhems restaurang och består av en färgrik mosaik.

— Jag tror att konst har en viktig funktion att fylla i vården för det är ett sätt att ta uppmärksamheten från sig själv ett ögonblick. Det kan också skapa ett intresse och jag tror att intressen alltid är bra och väldigt läkande, säger Ernst Billgren.

Är man exempelvis balettdansös kan det börja bli besvärligt att utöva sitt intresse när man är äldre. Men konst är verkligen för alla åldrar och alla människor.

Omsorg är byggd som en relief direkt på väggen och kom till i samband med en ombyggnad av Stockholms Sjukhem och tillhör den tidigare samlingen.

— När man ser verket tycker jag att det är roligt om man inte riktigt förstår om det är gammalt eller nytt, om det har suttit där i alla tider, eller precis har kommit dit.

Ernst Billgren tror på Stockholms Sjukhems koncept att använda sig av konst i sina verksamheter.

— Är man exempelvis balettdansös kan det börja bli besvärligt att utöva sitt intresse när man är äldre. Men konst är verkligen för alla åldrar och alla människor. Man behöver inte vara frisk i benen så det är ett bra sätt komma igång, skapa ett intresse och få en framtid.

Ernst Billgren

Ernst Billgren är en svensk konstnär och författare född 1957 i Stockholm. Hans mångfald är idag unik i det svenska konstlivet, då han bland annat ägnar sig åt måleri, grafik, fotografi och skulptur samt även författarskap, film- och scenkonst. Billgren studerade vid Konsthögskolan i Valand i Göteborg 1982-1987. År 1997 utsågs han till ledamot i Konstakademin.

Månadens konstverk

Varje månad har vi extra fokus på något av våra konstverk på Stockholms Sjukhem. Månadens verk presenteras med en film och en artikel där konstnären berättar som sitt verk. Det finns även en skylt i anslutning till verket på plats med kort information.

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan