Månades konstverk: Astrid Sylwans glasmålning Vessels

Stora droppliknande former i klara färger; blått, lila, rosa, gult och orange breder ut sig över ytan. Längs med den glasade fasaden i anslutning till huvudentrén har Astrid Sylwan arbetat fram en 35 meter lång målning.  Inspirationen kommer från persisk keramik och klassiska former som kärl och pelare.

Text: Madelene Gunnarsson

Astrid Sylwan menar att Vessels (Kärl) har vissa arketypiska referenser där kärlet symboliserar det omhändertagande och skyddande och pelaren det stöttande.

Skiftar karaktär

Under två månader målade Astrid Sylwan direkt på de stora glasskivorna och färgerna brändes in i glaset. Färgen har smält samman med glaset och är helt ljusbeständig. Måleriet skiftar karaktär beroende på tid på dygnet, årstidernas växlingar och om det upplevs utifrån eller inifrån byggnaden.

Astrid Sylwan

Astrid Sylwan är född 1970 i Antwerpen, Belgien. Hon är utbildad vid Konstfack samt vid Gerlesborgsskolan. Astrid Sylwan arbetar med abstrakt, färgstarkt och storskaligt måleri.

Hon har ställt ut i Sverige och internationellt och utfört ett flertal uppmärksammade offentliga gestaltningsuppdrag, bland annat för Umeå östra station, Nacka Stadshus och Citybanan i Stockholm. Hon har tilldelats Konstnärsnämndens arbetsstipendium och Bærtlingstiftelsens stipendium. Astrid har även formgett textiler för Marimekko.

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan