Månadens konstverk: fotografier som ifrågasätter verkligheten

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Konstfotograf Sandra Kantanen har fått mycket inspiration från Asien. Med sina verk på Stockholms Sjukhem ifrågasätter hon fotografiets återspegling av verkligheten.

Sandra Kantanens fotografier är utplacerade i passagen mellan huvudentrén och vård- och omsorgsboendet på Stockholms Sjukhem. Hon har varit i Kina och Japan där hon bland annat studerat kinesiskt landskapsmåleri och fotografi parallellt, där utvecklade hon även en teknik som förenar fotografi och måleri.

– Jag vill ifrågasätta den illusion vi har av fotografiet.

Hon beskriver med hjälp av sina verk exempelvis att miljön i Kina är en katastrof där människan har utplånat mycket.

Det finns inte mycket kvar av den ursprungliga naturen och många foton som man ser från Kina återger inte hur det egentligen ser ut

Det här visar Sandra Kantanen genom att bearbeta sina egna bilder i ett bildbehandlingsprogram och ge dem en känsla av att vara målade.

– Mina alster visar också min egen inre själ, mitt själsliga landskap, bilderna visar lika mycket av mig som av världen jag återger.

Sandra Kantanen

Sandra Kantanen är född 1974 i Helsingfors, Finland. Hon är utbildad vid University of Art and Design i Helsingfors och vid Central Acadamy of Fine art i Beijing. Kantanen har mottagit ett antal stipendier och priser och är även känd som medlem i Helsinki School-gruppen.

Månadens konstverk

Varje månad har vi extra fokus på något av våra konstverk på Stockholms Sjukhem. Månadens verk presenteras med en film och en artikel där konstnären berättar om sitt verk.

Det finns även en skylt i anslutning till verket på plats med kort information. Den här gången har vi dock fokus på flera konstfotografier då Sandra Kantanen har många alster i verksamhetens offentliga utrymmen.