Niklas Kahlmann

Underläkarnas basår: Uppskattat och späckat med erfarenheter

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Niklas Kahlmann var en av sex nyexaminerade underläkare som blev utvald till Stockholms Sjukhems nyinrättade basår för ett år sedan. Nu, ett år senare har han fått erfarenheter inom både geriatrik, palliation och rehabiliteringsmedicin.

Hur har basåret varit?

–  Det har varit väldigt givande. Främst att få arbeta inom flera olika medicinska specialiteter. Vi har även deltagit i utbildningar och haft grupphandledning varje månad. Stockholms Sjukhem är trevligt, välfungerande och lagom stort, så det känns tryggt och man kommer snabbt in i gemenskapen.

Viktigaste erfarenheterna du tar med dig från basåret?

– I den palliativa vården har jag lärt mig mycket om symtomlindring, svåra samtal och cancersjukdomar. På geriatriken har jag fått en bred internmedicinsk grund och en god förståelse för vårdkedjor. Den kirurgiska rehabiliteringen visste jag inte så mycket om tidigare, men den verksamheten har varit en positiv överraskning. 

Några fler matnyttiga erfarenheter?

– På kirurgisk rehabilitering har jag fått möta patienter som genomgått en stor variation av operationer. Det har varit lärorikt att ha kontakt med de kirurgiska kliniker som opererat. Dessutom får vi två gånger i veckan besök av en kardiologkonsult från Capio S:t Görans Sjukhus, för diskussioner kring våra thoraxpatienter.

Några fler fördelar med att få ta del av flera områden inom samma organisation?

– Vi har fått en ganska unik helikoptersyn, som gjort att vi kunnat tipsa verksamheterna om interna förbättringar. Exempelvis har jag gett förslag på hur vi kan arbeta mer enhetligt med vårdplatslistor och journalsystem, men också kring hur patientsalarna bör vara utrustade. De olika delverksamheterna skulle kunna öka sin samverkan och nyttjandet av varandras kompetens.

Kan du rekommendera andra att söka till basåret?

– Ja, verkligen! Det har varit ett toppenår. Utan att behöva skaffa flera korta vikariat har jag fått ta del av många olika områden här på Stockholms Sjukhem.

Vad ska du göra nu?

– Jag har fått AT på Södersjukhuset från november, innan dess kommer jag att jobba inom barn- och ungdomspsykiatrin. 

Lycka till!

– Tack!

Niklas Kahlmann

Ålder: 41

Bakgrund: Tog sin examen från läkarprogrammet vid Karolinska Institutet i juni 2018.