Tidig vaccinering tack vare stora insatser i covidvården

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan


Region Stockholm beslutade att prioritera vaccination av medarbetare i geriatrisk patientnära vård. Stockholms Sjukhem var då en av två geriatriska kliniker i regionen som först fick tillgång till vaccin för medarbetare.

Tidigare kom besked om att geriatriken på Stockholms Sjukhem var en två geriatriska kliniker i Stockholm som tilldelats vaccin redan vecka två. Det var uttryckligen ett val gjort utifrån verksamhetens stora ansvarstagande i covidvården. Förra tisdagen påbörjades därför vaccinering av medarbetare inom geriatriken på Kungsholmen och i Bromma.

– Vi tyckte att det var fantastiskt glädjande. Vaccinet är vägen ut ur pandemin och nu har vi vaccinerat personal i patientnära vård så långt det har varit praktiskt möjligt. De doser som inte kunde ges på det avsedda sättet har gått till andra personer för att inte något vaccin skulle gå till spillo, säger Marianne Reimers, chefläkare på Stockholms Sjukhem.

Vårda patienter på uppdrag av regionen

Stockholms Sjukhem var en av de första privata vårdgivarna som i mars fick i uppdrag av Region Stockholm att börja vårda patienter med covid-19. Det sattes fort upp avdelningar på Kungsholmen och Bromma vars syfte var att ta emot coronapatienter.

– Hittills har vi sedan mars vårdat cirka 800 covidpatienter, de allra flesta inom geriatriken. Vi har också gett avancerad rehabilitering till 85 personer som tidigare legat på IVA, säger Marianne Reimers.

Under måndagen fick de första medarbetarna på rehabiliteringen vaccin mot covid-19. Rehabs medarbetare fick också vaccineras tidigt då de på uppdrag från regionen vårdar covidpatienter

Vilka covidpatienter har vårdats på Stockholms Sjukhems geriatrik?

– Det är i regel patienter som är äldre med flera sjukdomar och nedsatt förmåga att hantera belastning. Här har vi gett medicinsk behandling, omvårdnad och rehabilitering. Hos oss finns syrgas men inte respirator.

Alla insatser behövs

Måndag 4 januari påbörjades även vaccination av de boende på Stockholms Sjukhems äldreboende som också är klar. Måndag 11 januari fick äldreboendets personal möjlighet att börja vaccinera sig. Sjukhusdirektör Karin Thalén är stolt över det arbete medarbetarna på Stockholms Sjukhem har bidragit och fortsätter bidra med.

– Vi behöver fortsatt allas insatser för att vi ska kunna ta oss igenom den här pandemin. Våra medarbetare har likt många andra gjort och fortsätter göra ett helt fantastiskt jobb, säger Karin Thalén.