Palliativa vårdens nya lokaler bidrar till bättre vård

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Köket som hjärta, välkomnade entré och rymliga terrasser. Inneliggande palliativa vården har också en önskan om att få patienter i ett tidigare skede. 

Inneliggande palliativa vården på Kungsholmen är glada över att få bedriva vård i de nya lokalerna. Det första som möter besökarna är en stor välkomnade entré med öppen spis. Enhetschef Camilla Olli tycker att de har kommit iordning bra efter flytten.

– Det känns helt fantastiskt! Vi har två plan med 11 patienter på varje och jag tycker det är lagom antal då många har närstående som vill komma på besök. Det kan vara olika storlek på rummen men alla är enkelrum med egen toalett. 

Se snön falla

På varje våningsplan finns dagrum, matsal och en stor terrass där patienterna kan komma ut. I februari ska alla dörrar ut till de terrasserna vara på plats och då ska patienterna själva kunna ta sig ut eller få hjälp av personalen.

– Stoppar man rikligt med täcken och kuddar om en sängliggande patient kan det vara underbart att komma ut och se hur snön faller, säger Sophia Praesto, ställföreträdande enhetschef.

Hon uppskattar också all fin konst som är uppsatt på väggarna och att köket ligger som ett hjärta i lokalerna.

– Att exempelvis få känna doften av nybakt bröd skapar hemkänsla och värme. Det här påverkar inte bara patienterna positivt utan även mig som personal så jag kan göra ett bättre jobb.

Låt patienterna komma tidigare

Verksamheten har haft en jämn ström av patienter.

– Akutsjukvården får gärna remittera patienter till oss i ett tidigare skede så vi hinner etablera en kontakt med patienten och deras närstående, säger Camilla Olli.

Sophia Praesto tillägger:

 Så fort en läkare märker att en patient blir sämre och inte svarar på behandling så skulle jag gärna se att man sänder en remiss till oss.

Finns det någon missuppfattning om palliativ vård?

– Att komma hit betyder inte alltid att man är här till sitt sista andetag. Är man stabil så gör vi en utskrivningsplanering och då kan man exempelvis åka hem och få avancerad sjukvård i hemmet.

En patient på en palliativ vårdavdelning kan även få flytta till säbo, vilket är en boendeform som är anpassad för äldre med stort behov av omsorg.

 

Vad utmärker Stockholms Sjukhems inneliggande palliativa vård?

– Jag skulle säga vår fantastiska personalgrupp, vi har otroligt engagerade, kunniga och professionella medarbetare som verkligen gör allt för patienterna och deras närstående. Hos oss är teamarbetet väldigt viktigt. Ingen kan hantera den här vården på egen hand, utan alla i personalgruppen är lika betydelsefulla för vi ska kunna ge patienterna god vård, säger Camilla Olli.