Gunnar Németh har tagit över som ny styrelseordförande på Stockholms Sjukhem efter Dag Klackenberg. Förra veckan var han ute i verksamheterna och gjorde besök.

Tillsammans med sjukhusdirektör Karin Thalén träffade Gunnar Németh representanter från geriatriken, palliativa vården, rehabiliteringen och äldreomsorgen.

Hur var dina besök i verksamheterna?

– Det var lärorikt och nyttigt för mig att få träffa alla kompetenta medarbetare vid de olika verksamheterna och även se lokalerna. Det gör det lättare att förstå verksamheten och de siffror och PowerPoint-presentationer som ledningen visar oss i styrelsen. Jag tycker det är viktigt att ha kontakt med verkligheten!

Något speciellt som du vill lyfta från besöken?

– Framför allt känns det som att man har ett fint arbetsklimat och en god arbetsstämning på hela Stockholms Sjukhem! Jag mötte otroligt kunniga medarbetare med ett stort engagemang för patienter och boende. Det är också fint att se hur väl man har klarat de olika flyttarna då det pågår renovering på många ställen inom verksamheten.

– Äldreboendet Vallgossen på Kungsholmen är otroligt imponerade med fräscha lokaler. Äldreboendet Hornskroken på Södermalm som har en äldre byggnad är väldigt charmig med stor närhet till allt, men kanske lite mer svårarbetad för personalen.


Du är ganska ny som styrelseordförande på Stockholms Sjukhem. Vilken kunskap känner du att du kan bidra med? 

– När det gäller sjukvården så har jag genom livet varit verksam på alla plan från vårdgolv till ledning och styrelsearbete. Jag tror att jag kan bidra med inspiration rörande hur verksamheten kan utvecklas. När det gäller äldreomsorgen så har jag inte någon egen erfarenhet mer än min tilltagande ålder, men jag är läraktig. Jag skulle absolut kunna tänka mig att flytta in på något av Stockholms Sjukhems äldreboenden i framtiden. 

Du fick en rundvandring i de nyrenoverade lokalerna på Kungsholmen där geriatrik och rehabilitering snart ska flytta in. Vad tyckte du?

– De var otroligt fina! Stora och ljusa ytor med en spännande planlösning. I sjukvårdsverksamheten i Bromma imponerades jag av att trots att huset har många år på nacken så är designen av geriatrikens avdelningar modern, det är så man bygger sjukhus i Frankrike idag. Det känns som att det kommer att bli riktigt bra där när det är färdigrenoverat.

– Jag fick även se våningsplan där vår palliativa vård framöver ska samlas på ett och samma ställe på Kungsholmen. Jag tror att de fina lokalerna kommer passa bra för deras verksamhet och jag förstår att många medarbetarna ser fram emot att börja arbeta där.

Något annat du vill berätta från dina besök?

– Inte något mer än att man påminns om att det är en stor verksamhet med komplexa flöden som har patienter och boende med olika behov av vård och omsorg. I framtiden ska vi finslipa vår logistik och hur vi tar hand om våra patienter och boende. Med den goda kvalitet och de fina lokaler vi har och kommer få så kommer vi att lyckas med det. Vi kommer kunna expandera och erbjuda fler invånare vård och omsorg, ett exempel är vårt nya äldreboende i Upplands Väsby som öppnar i november. 


Gunnar Németh har verkat som professor i ortopedisk kirurgi vid Karolinska Institutet och har bland annat tidigare varit vd för Capio samt haft ett flertal styrelseuppdrag inom sjukvården.