Internationella sjuksköterskedagen - möt sjuksköterskan Mats

Sjuksköterskans dag- vi möter sjuksköterskan Mats

Mats är sjuksköterska på Nyckelharpan.

Uppdaterad 2024-05-08 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan

12 maj är det Internationella sjuksköterskedagen. Det arbetar sjuksköterskor i alla Stockholms Sjukhems verksamhetsområden. Hör varför Mats valt att arbeta i vård- och omsorg och på just Nyckelharpan.

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till sjuksköterska?

– Min drivkraft att bli sjuksköterska kom sig av min vilja att hjälpa andra och den breda variationen av karriärmöjligheter inom yrket. Det finns så många olika typer av inrättningar och kliniker att arbeta på som sjuksköterska.

Vad var det som gjorde att du valde att börja arbeta inom äldreomsorgen?

– Att arbeta inom äldreomsorgen ger mig en unik möjlighet att bygga långsiktiga relationer med mina patienter/boende. Miljön tillåter mig att noggrant bedöma deras behov, planera och genomföra åtgärder samt kontinuerligt följa upp och utvärdera insatserna. Dessutom ger det mig friheten att effektivt prioritera och organisera mitt arbete.

Hur hamnade du på just Nyckelharpan?  

– När jag sökte jobb på Nyckelharpan, ansökte jag om flera tjänster samtidigt. Jag blev intervjuad av verksamhetschef Ewa Svensson och blev imponerad av hennes ledarskap. Jag upplevde henne som en engagerad, lyhörd och kunnig chef. Det var avgörande för mitt beslut att välja Nyckelharpan som min arbetsplats. Jag anser att en bra ledare och chef är viktigt för att skapa en välfungerande verksamhet.

Vad är det bästa med att arbeta på äldreboende?

– Det bästa är att få möjligheten till fina möten med våra boende och att arbeta i ett team med glada och engagerade arbetskollegor som genuint bryr sig om våra boende. Jag tycker också att en av de bästa sakerna är att jag får hålla i utbildningar för omsorgspersonalen för att öka patientsäkerheten. Det är faktorer som gör att jag känner att jag har valt världens bästa jobb.

Nyckelharpan har inriktning kultur och inte minst musik. Är det något du som ser ger fördel för de boende?

– Absolut, den psykiska hälsan är lika väsentlig som den fysiska hälsan. Förhoppningsvis kan alla aktiviteter, inklusive musik, bidra till att främja en sund psykisk hälsa.

Vad skulle du säga krävs för att passa i rollen som sjuksköterska?

– Det krävs att man är ansvarsfull, visar omtanke om människor, att man har förmåga att följa evidensbaserad praxis och lokala riktlinjer samt förmågan att ge personcentrerad vård och omvårdnad.

Vad vill du säga till dem som funderar på att utbilda sig till ett yrke i vård- och omsorg/som sjuksköterska?

– Att arbeta inom vården/som sjuksköterska är ett av de mest givande yrkena som finns, menar jag. Med en mångfald av karriärmöjligheter. Det är sällan man är ensam; både under studierna och efter examen finns det alltid kollegor att luta sig mot. Man har alltid sina kollegor att vända sig till när man står inför utmaningar eller svåra etiska dilemman.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Mitt liv för närvarande präglas av min specialistutbildning, gymträning, musikspelande och läsning av böcker. Mitt främsta mål är att helt enkelt njuta av varje ögonblick och uppskatta livets alla små glädjeämnen.

Har du eget intresse för musik?

– Ja, det gör jag verkligen! Jag är passionerad när det gäller att skriva låtar och spenderar mycket tid med att spela gitarr och en rad andra musikinstrument. Min hemmastudio är min heliga plats där jag samlar och bevarar mina musikaliska verk.

Läs mer om äldreboendet Nyckelharpan i Upplands Väsby.