Madeleine Grännby, distriktssköterska på Stockholms Sjukhems husläkarmottagnin

Glöm inte att vaccinera dig mot TBE

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Nu är det hög tid att vaccinera dig mot TBE om du inte redan har gjort det. Madeleine Grännby, distriktssköterska på Stockholms Sjukhems husläkarmottagning, ger tips om hur du ska ta bort fästingar och påminner om att du som är över 60 år behöver en extra vaccindos.

Stockholms län tillhör riskområdena gällande TBE och du bör därför vaccinera dig. Särskilt om du vistas mycket ute i skog i mark. De första tre doserna är själva grundvaccinet som du ska ta inom ett år. Och du som är över 60 år behöver ytterligare en dos.

– Man behöver bara bli biten av en fästing som bär på viruset för att få sjukdomen. TBE angriper hjärnans nervsystem och kan leda till hjärnhinneinflammation som kan ge bestående men, så att vaccinera sig är ett enkelt men viktigt skydd, säger Madeleine Grännby.

Ta bort en fästing

Om du har fått en fästing ska du ta bort den direkt. Använd en pincett och försök att knipa runt hela fästingen så nära din hud som möjligt. Dra sedan rakt ut från kroppen. Det finns också fästingborttagare på apoteket som fungerar bra.

Vad ska jag göra om jag inte lyckas få bort hela fästingen?

– Då kan du boka en tid på din husläkarmottagning eller vårdcentral så du kan få hjälp med att få ut det som sitter kvar. Ibland kan det kanske vara svårt att se om man är äldre och har dålig syn eller att fästingen sitter på ett ställe som inte går att nå. Man behöver också en tillräckligt bra pincett att greppa med, säger Madeleine Grännby.

Hur vet jag om jag fått TBE?

– Först kan du få feber, huvudvärk, trötthet och muskelvärk en till två veckor efter bettet. Lite senare insjuknar man i hjärnhinneinflammation som kan ge illamående, yrsel, ljuskänslighet och stelhet i nacken. Man kan också få svårt att prata och gå.

Har du själv haft någon fästing i år?

– Nej, men vi har hjälpt patienter att ta bort fästingar som inte kommit bort helt. Jag är inte någon friluftsmänniska som är ute så mycket i naturen, men jag har ändå vaccinerat mig och ser det som en viktig investering för min hälsa, säger Madeleine Grännby.

Så undviker du fästingar

Klä dig i ljusa och heltäckande kläder så syns fästingarna lättare. Även skor som täcker är bra. Gå igenom din kropp när du kommer hem.

Fästingar sätter sig gärna i veck där det är mörkt och varmt.