Mikael Cederberg

Mikael Cederberg, kostchef på Stockholms Sjukhem. 

Mat återvinns och blir biogas

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan


Restaurangen på Kungsholmen strävar hela tiden efter att minska matsvinnet och återvinna det som blir över.
– Det känns bra att vi bidrar till så lite miljöpåverkan som möjligt, säger Mikael Cederberg, kostchef på Stockholms Sjukhem. 

Idag mals avfallet från restaurangen ner i en avfallskvarn för att sedan hamna i en tank som rymmer 3000 liter. Tanken töms en gång i veckan och innehållet förs till en anläggning där det blir till drivmedlet biogas.

Gröna kvarten

Ett annat populärt inslag som ska bidra till minskat matsvinn är den ”gröna kvarten”. Under vardagar efter lunchen går det alltid att handla för halva priset av buffén mellan 14:00-14:15.

– På det här sättet minskar vi svinnet ytterligare. Vi försöker även ha så mycket KRAV-märkta varor som möjligt. Och nu är vi uppe i 25 procent, säger Mikael Cederberg.

Ett steg till

Christina Jansson är kvalitets- och miljöansvarig på Stockholms Sjukhem. Hon påpekar att alla behöver tänka på att minska matsvinnet - vi kan alla bidra både i vårt arbete och på hemmaplan.

– Idag slänger vi i världen en tredjedel av den mat vi lagar. Här måste alla tänka till. På Stockholms Sjukhem har vi ett hållbarhetstänk och ser till hela kedjan, inte bara från ax till limpa utan ytterligare ett steg, vilket innebär att minska matsvinnet och ha en bra avfallshantering där matavfallet tas till vara och blir till biogas och gödsel, säger Christina Jansson.

Christina Jansson, miljö- och kvalitetsansvarig på Stockholms Sjukhem

Christina Jansson är kvalitets- och miljöansvarig på Stockholms Sjukhem.

Tips för att minska svinnet 

Här är några enkla åtgärder som kan hjälpa dig att minska svinnet genom bra planering

Innan du handlar – titta igenom vad som finns och vad som saknas.

Köp inte mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.

Köp mat med kort datum! Om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid kan du göra en insats för miljön genom att köpa mat med kort tid kvar till bäst före-dag. Även frukt och grönsaker som börjar bli lite skrumpna eller fläckiga går bra att använda 

Ta inte mer mat på tallriken än du äter upp.

(Källa: Livsmedelsverket)