Miljövänlig bergvärme gav äldre bra inomhusklimat under sommaren

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

En stor del av Stockholms Sjukhems fastigheter på Kungsholmen får energiförsörjning från bergvärme. Något som bland annat gav ett bra inomhusklimat på äldreboendet under den varma sommaren.
– Bergvärme är väldigt miljövänligt och energisnålt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Secan Cesko, fastighetsdriftchef på Stockholms Sjukhem.

Att inomhustemperaturen är behaglig är viktigt särskilt för äldre. Årets sommar var ovanligt varm, men bergvärmen bidrog till ett gott inomhusklimat i bland annat vård- och omsorgsboendets lokaler.  Orsaken till att anläggningen är särskilt effektiv här är för att den hämtar kyla direkt från berggrunden. 

– Äldre vill ha det lite varmare så här har vi 21 grader och högre på vintern då man vill ha lite varmare.

Vi har förbrukat hela fem gånger mindre kilowatt i jämförelse med om vi använt direktverkande el.

Bergvärmen installerades 2012 då en ny byggnad på Stockholms Sjukhem tillkom. Under och precis utanför husen gjordes då 70 borrhål som går 200 meter ner i berget och hämtar kyla eller värme från berggrunden. Det används sedan till markvärme, ventilation och vatten. Systemet återladdar delvis sig självt genom att skicka tillbaka kyla eller värme till berggrunden, beroende på årstid.

 

Finns back up

En energicentral finns i källarplanet av bygganden och där är alla tekniska komponenter samlade.

– Vi har förbrukat hela fem gånger mindre kilowatt i jämförelse med om vi använt direktverkande el. Det är ett dataprogram som styr allt och det övervakas dagligen av tekniker, säger Secan Cesko. 

Vad händer om bergvärmen slutar fungera?

– Det händer väldigt sällan. I energicentralen finns det elpatroner som kan slås på om något skulle krångla.

Har ni några fler energirelaterade projekt på gång?

– Det pågår just nu ett projekt där vi planerar en renovering av det så kallades B-huset, där hoppas vi också kunna koppla på bergvärmessystemet så att även de lokalerna ska få bättre inomhusklimat.