Månadens konstverk tog bara en dag att skapa

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Håkan Rehnberg, målare och skulptör, har två målningar som är gjorda i olja på sandblästrat akrylglas på Stockholms Sjukhem. Verken är placerade i nischer vid entrén till vård- och omsorgsboendet.

Håkan Rehnberg använder en egen, sedan länge väl genomarbetad, och på samma gång oförutsägbar teknik där motivet långsamt växer fram genom att färgen läggs till och skrapas bort med palettkniv.

– Man kan säga att det först är ett uppbyggande och sedan ett borttagande, säger Håkan Rehnberg.

Ett inre ljus

En av målningarna är nästan transparent då färgen har gnuggats bort med ett metallredskap, vilket gör att den nästan ser ut att ha ett inre ljus i mitten. Det gröna verket har mer vertikala och horisontala rörelser, nästan som ett rutmönster.

Det tar aldrig mer än en dag att skapa ett verk för Håkan Rehnberg.

– Jag börjar på morgonen, slutar på kvällen. Jag arbetar på det sättet för att jag ser måleri som en handling, en situation du har hamnat i och måste klara dig ur.

Håkan Rehnberg

Jan Håkan Rehnberg, född 8 april 1953 i Göteborg, är en svensk målare och skulptör och översättare.

Håkan Rehnberg utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1975–1980 och på Cité des Arts i Paris 1984–1986.

Han blev ledamot i Konstakademien 2000. Rehnberg finns representerad vid Moderna museet och Göteborgs konstmuseum. 

Månadens konstverk

Varje månad har vi extra fokus på något av våra konstverk på Stockholms Sjukhem. Månadens verk presenteras med en film och en artikel där konstnären berättar som sitt verk. Det finns även en skylt i anslutning till verket på plats med kort information.