Peter Strang utsedd till Årets Cancernätverkare 2019

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Marianne Spiik Skriv ut sidan

Vi gratulerar Peter Strang som idag på Världscancerdagen får utmärkelsen Årets Cancernätverkare 2019! Motiveringen är bland annat att han har värnat om ett bra bemötande och en bra omsorg vid livets slut.

Peter Strang, cancerläkare och professor inom palliativ medicin vid Karolinska Institutet och Stockholms Sjukhem, är överväldigad och glad över utmärkelsen.

– Den stimulerar till fortsatt arbete för att förbättra livet för de allra svårast sjukaste, säger Peter Strang i en kommentar och fortsätter:

– Att få en cancerdiagnos skakar om hela livet både för den drabbade och för familjen, men tack och lov kommer fler än hälften att botas. Men en del gör det inte och det är därför mitt hjärta klappar särskilt varmt för de patienter som fått spridning av sin sjukdom. Palliativ cancervård betyder inte nödvändigtvis slutet. Mycket har hänt, idag kan man många gånger leva lång tid symtomfri och med god livskvalitet, trots spridning av sjukdomen.

Nätverket mot Cancer 

Peter Strang har varit verksam vid Stockholms Sjukhem sedan början av 2000-talet och är även innehavare av en av stiftelsens donationsprofessurer. Det är Nätverket mot Cancer som står bakom utmärkelsen årets cancernätverkare, som delas ut i samband med Världscancerdagen den 4 februari.
Motiveringen för utnämningen till Årets Cancernätverkare lyder:

”Professor Peter Strang har genom sitt engagemang stöttat Nätverket mot cancers målsättning att stärka patientens möjligheter till optimal vård. Han har bidragit till Nätverket mot cancers kunskap om frågor som rör livets slutskede. Peter Strang utnämndes till Sveriges första professor i palliativ medicin 1997 och har koncentrerat sin verksamhet till smärtlindring och frågor i livets slutskede. Han har lyssnat till patienter och närstående, givit råd och information om svåra existentiella frågor. Peter Strang har värnat om ett bra bemötande och en bra omsorg vid livets slut”.