Mikael Cederberg, kostchef på Stockholms Sjukhem.

Mikael Cederberg, kostchef på Stockholms Sjukhem.

Mikael Cederberg nominerad till Årets Seniorkock av White Guide Senior – igen!

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Idag tillkännagavs vilka tio kockar som nominerats till ”White Guide Senior”, och även i år är Stockholms Sjukhems kostchef Mikael Cederberg med på listan.

Förra året nominerades kostchef Mikael Cederberg till Årets Seniorkock av White Guide Senior där han slutligen fick en sjundeplats på finalen i Malmö. Nu är han nominerad ytterligare en gång.

– Det känns överraskande, roligt och smickrande. Mina medarbetare gör ett fantastiskt jobb så jag delar den här nomineringen med dem, säger Mikael Cederberg och berättar om vilka satsningar som gjorts sedan den senaste nomineringen:

– Vi har bland annat haft ett föredrag i vår aula för hela organisationen med kocken och krögaren Fredrik Eriksson, för att skapa mer intresse och förståelse kring de äldres måltid.

Nya kontakter

Köket har i år anställt en måltidsvärd som ska lyfta samarbetet mellan köket och avdelningarna och genomgående skapa en bättre måltidssituationen för patienter och boende.

– Kostenheten har också besökt andra aktörer som exempelvis äldreboendet Vardaga Silverpark, för att knyta kontakter och hämta inspiration.

Stockholms Sjukhem har nyligen börjat leverera mat till Josephinahemmet i Bromma så där har ännu en ny extern kontakt knutits.

– Vi har dessutom tagit ytterligare ett steg i vårt miljöarbete då vi nyligen installerat en avfallsmaskin som gör att vi tar hand om avfallet ännu bättre. Och så bjöd vi in en gästkock i samband med att vi hade två klimatdagar i restaurangen då vi serverade extra mycket vegetariskt.

Jag måste än en gång poängtera att det här är en utmärkelse jag delar med mina medarbetare

Förra året fick Stockholms Sjukhem även en åttondeplats i kategorin Årets Seniormåltid. White Guide Senior har ännu inte släppt vilka som är nominerade i år i den kategorin.

– Det är verkligen roligt att White Guide Senior uppmärksammar det arbete vi gör här på Stockholms Sjukhem. Jag måste än en gång poängtera att det här är en utmärkelse jag delar med mina medarbetare, utan dem vore det inte möjligt, säger Mikael Cederberg som ser fram emot finalen som avgörs den 15 september.

 

Nominerade Årets Seniorkock 2020

(utan inbördes rangordning)

Anna Lindgren och Chatarina Andersson, Otium Tre Stiftelser, Göteborg

Annika Ingelson Cales, Johannesbergsgatan 2, Sala
Håkan Malmsten, Lugnets äldreboende, Nykvarn

Ingela Brännehed, Tubberödshus äldreboende, Tjörn

Joakim Blom, Åbrinkens äldreboende, Ljungby

Jonathan Thorlin, Rådahemmet, Härryda

Kerstin Persson, Bäcklidens äldreboende, Lidköping

Mikael Cederberg, Stockholms Sjukhem, Stockholm

Pär Stenberg, Vardaga Silverpark, Täby

Samniang Duangkasem, Lilldals äldreboende, Tjörn

White Guide Senior

White Guide Senior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helheten, bland annat har juryn granskat smak och näring, men också måltidsmiljö, service, individfokus, samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för de äldre matgästerna.

Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året då man även har White Guide Junior. Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige.

Kategorin Årets Seniorkock presenteras av White Guide Senior i samarbete med Skånemejerier.