Dietist Jenny Johansson sitter i trädgården på Stockholms Sjukhem.

Jenny Johansson, dietist på Stockholms Sjukhem, är glad över nomineringen.

Nominerade till Årets Seniormåltid 2020 av White Guide Senior

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Dubbla nomineringar! Igår fick kostchef Mikael Cederberg nomineringen Årets Seniorkock av White Guide. Idag tilldelades vi även nomineringen Årets Seniormåltid 2020.

– Självklart är det här jätteroligt! Det är många som har bidragit till att vi blivit nominerade, både personalen på vård- och omsorgsboendet som serverar maten och ser till att det är en trevlig måltidsmiljö och personalen i köket som jobbar med att maten ska vara god och ha bra näring, säger Jenny Johansson, dietist på Stockholms Sjukhem.

White Guide Senior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helhetsintrycket av en måltid. Exempelvis kontrolleras smak och näring, men också måltidsmiljö, service, samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för de äldre matgästerna.

– Just den här nomineringen innefattar helheten och därför tycker jag att vi ska känna oss extra stolta tillsammans. Det är verkligen en nominering som många har jobbat för att få.

Extra viktigt under pandemin

Jenny Johansson poängterar att trots att Stockholms Sjukhem har en så stor verksamhet och gör många måltider är ändå kvaliteten väldigt hög.

– Och personalen på vård- och omsorgsboendet gör ett jättefint jobb vid servering och presentation av maten. Och naturligtvis jobbar vi hela tiden med att bli ännu bättre.

Totalt är drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året då man även har White Guide Junior. Syftet med White Guide Junior och White Guide Senior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Finalen avgörs den 15 september.

– Nu i samband med covid-19-pandemin när det har varit besöksförbud under lång tid kan man se att personalens roll är extra viktig så att det blir en trevlig stund när maten serveras. Att exempelvis göra skillnad på vardag och fest och se till att man får fina samtal även om inte släktingar eller vänner har kunnat närvara. Just måltiden har en viktig social funktion som kan bidra till att vi mår bättre, säger Jenny Johansson.