Stockholms Sjukhem intar White Guide Senior igen – nu med ännu bättre placeringar

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Stockholms Sjukhem finns nu ännu en gång med i senaste utgåvan av White Guide Senior. Och den här gången blev det ännu bättre placeringar! En fjärdeplats i kategorin Årets Seniormåltid och kostchef Mikael Cederberg tog hem en sjätteplats i kategorin Årets Seniorkock.

– Naturligtvis känns det här fantastiskt, säger Mikael Cederberg.

White Guide Senior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helhetsintrycket av en måltid. Ett juryteam besökte förra året Stockholms Sjukhem och provåt maten i restaurangen och besökte vård- och omsorgsboendet. Den gången fick verksamheten med sig en åttondeplats i kategorin Årets Seniormåltid och en sjundeplats i kategorin Årets Seniorkock.

– På grund av corona har de inte kunnat komma hit i år utan har gjort digitala intervjuer där vi har berättat om hur vi har jobbat sedan de var här senast.

Många förbättringar

Stockholms Sjukhem har bland annat infört ett nytt kostsystem, haft föreläsare på plats för att utveckla verksamheten, tagit in en gästkock för att inspirera och var först i Stockholms län med den miljövänliga avfallshanteringen ”green box”. Det har även anställts en måltidsvärd vars syfte är att vara en länk mellan alla avdelningar och köket när det gäller kosten, matbeställningar samt helheten runt måltiden.

– Det känns verkligen som att White Guide Senior har förstått vilka förbättringar vi har gjort, säger Mikael Cederberg.

Totalt var det drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden som var med och kämpade i årets tävling där prisutdelningen sändes live istället för att hållas på plats i Slagthuset i Malmö.

–  De fina utmärkelserna delar vi med alla engagerade medarbetare som gör ett fantastiskt arbete med kosten, både på Kungsholmen och i Bromma, säger Mikael Cederberg.

Vad händer framöver?

– I november kommer den välrenommerade kocken Magnus Albrektsson och gästspelar i köket och restaurangen så vi får med oss ännu mer tips om spännande smaker och tekniker. Det nya kostsystemet ska göra så att vi kan individanpassa kosten ännu mer till boende och patienter. Vår nya måltidsvärd kommer också göra att vi får ett ännu bättre samarbete mellan köket och avdelningarna, säger Mikael Cederberg.

 

White Guide Seniors omnämningar

Årets Seniormåltid 2020

4:e placering

En frisk fläkt

Namnet må vara en smula dystert men här finns mycket att glädjas åt! Stockholms Sjukhem ståtar med både restaurang och hela tio ”minimatsalar” som badar i ljus. Lugn musik ramar in måltidsstunderna som ”övervakas” av en måltidsvärd, anställd för att vara länken mellan kök och avdelningarna. Smakråd och smakpaneler underlättar för gästerna att sätta sin egen prägel på menyn, och den sociala samvaron mellan olika avdelningar blir rutin i samband med torsdagarnas ”lunchträffar”. Trevligheter som pizzakvällar, drink-kvällar i orangeriet och restaurangkvällar där boende och deras närstående kan boka bord, avlöser varandra. En gastronomisk höjdare - här finns till och med egna bikupor!


Källa: White Guide Senior, utgåva 2020

Årets Seniorkock 2020

6:e placering

The sky is the limit

Mikael Cederberg vilar inte på lagrarna. Sedan han fick veta att han blev nominerad till detta pris har det ordnats klimatdagar med gästkock och vegotema, inspirationsbesök på Vardaga Silverpark och föredrag för hela organisationen med krögaren Fredrik Eriksson - allt för att skapa förståelse för de äldres måltider. En ny måltidsvärd har rekryterats med uppdraget att stärka samarbetet mellan köket och avdelningarna, och i köket finns en sprillans ny avfallskvarn. Mikael Cederberg kan inte ensam ta åt sig äran av utvecklingen, dock är han en ovärderlig del i ett vinnande team - och det är precis som det ska vara!

 

Källa: White Guide Senior, utgåva 2020