18-årig Irene som precis flyttat till Stockholm.  Annika Norman, enhetschef ASIH Innerstaden, tackade Irene tillsammans med flera medarbetare för hennes tid på Stockholms Sjukhem.

18-årig Irene som precis flyttat till Stockholm.  Annika Norman, enhetschef ASIH Innerstaden, tackade Irene tillsammans med flera medarbetare för hennes tid på Stockholms Sjukhem.

Tack Irene för hela 49 år!

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Idag gick en av våra trognaste medarbetare i pension. Sjuksköterskan Irene Larsson Dåderman har jobbat nästan hela sitt yrkesliv på Stockholms Sjukhem. Om det är någon som kan verksamheten är det hon.

– Från det att jag började här så har det bara blivit bättre. Hur många kan säga det om sin arbetsplats? Och jag är stolt över att jobba för en stiftelse där vinsten går tillbaka till verksamheten, säger Irene som arbetar som sjuksköterska inom ASIH Innerstaden. 

För 49 år sedan reste en 18-årig Irene från värmländska Årjäng till Stockholm för att söka den praktikplats hon behövde för att bli färdig undersköterska. Sjukhuset i Årjäng hade inga platser just då.

– Egentligen skulle jag till Sophiahemmet, men ödet ville annorlunda och till slut fick jag praktikplats på Stockholms Sjukhem istället.

En praktik som ledde till fast tjänst och den tänkta flytten tillbaka till Värmland blev inställd.

Vidareutbildade sig

Under årens lopp har hon provat på de flesta av sjukhemmets uppgifter. Hon har arbetat med administration, på lagret, i receptionen och med ekonomi.

– Allt utom att vikariera för sjukhusdirektören, säger hon och skrattar. När Irene hade passerat 40 beslöt hon att vidareutbilda sig till sjuksköterska, något hon inte har ångrat. Idag jobbar hon på en av Stockholms Sjukhems ASIH-enheter, Avancerad sjukvård i hemmet.

– Jag har haft många palliativa patienter eftersom jag ömmat för de personerna.

Många områden

Utöver avancerad sjukvård i hemmet erbjuder Stockholms Sjukhem vård inom flera andra områden som geriatrik, palliativ vård, rehabilitering och äldreomsorg.

– Det här är inte bara bra för våra patienter, utan även för oss som jobbar här då vi får en möjlighet att vara kvar hos stiftelsen men ändå få nya utmaningar och arbetsuppgifter, säger Irene.

Regelbunden nytändning

Irene har haft som riktlinje att byta avdelning eller område vart femte år.

– Jag har alltid velat lära mig nya saker. Och det är viktigt att våga fråga. Min upplevelse är att vi är väldigt kollegiala här och delar med oss av våra kunskaper. Nu är jag mentor åt nya medarbetare och har även studenter ibland, det är ett fantastiskt givande och tagande av kunskap åt båda hållen som jag verkligen uppskattar.

Vad har varit det bästa med att jobba här? 

– De korta beslutsvägarna. Att det kan gå snabbt om man vill få till en förändring. Det tycker jag har varit bra!

Vad ska du göra nu när du går pension?

–  Umgås mer med mina barnbarn och min syrra i Värmland som jag är enäggstvilling med. Gissa vad hon jobbar med, säger Irene och skrattar för att sedan berätta att även hon arbetar som sjuksyster.

– Jag ska också träffa min mamma som bor i Värmland och så har jag en syster i Göteborg som jag ska besöka mer. Det är mycket man vill ta igen nu efter pandemin.

Men det är inte sista gången vi kommer se Irene på Stockholms Sjukhem. Hon har lovat att hoppa in lite som timanställd ibland.

– Det känns bra, fast jag ska börja med att vara helt ledig i några veckor i alla fall. Så vi säger inte hej då, utan på återseende.