”Jag behöver inte vara orolig. Teamchefen finns där, hör och stöttar.”

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan
Amal, teamchef och Elisabeth, undersköterska.

Amal, teamchef och Elisabeth, undersköterska.

Elisabeth är undersköterska på äldreboendet Vallgossen. Hon har haft olika typer av chefer. Upplägget med teamchef, är helt klart det bästa. Närvarande chefer på enheterna som själva är undersköterskor och har förståelse för arbetets tid i utförande och i tyngd. Möt Elisabet och hennes teamchef Amal.

Nu har ni haft en organisation med teamchef sedan i oktober. Vad tycker du om det?

– Jag är jätteglad. Det känns jättebra. Amal är själv undersköterska och jobbar i omsorgen på förmiddagarna. Det gör att hon vet hur vi jobbar, hur långt tid saker tar och vet vårdtyngden, berättar Elisabeth.

Hon berättar att när hon eller annan kollega säger till Amal att något är tungt eller jobbigt och behöver ändras. Då lyssnar Amal och vidtar snabbt åtgärd.

– Redan veckan därpå kan hon ha hittat en lösning. Det visar att det vi säger är viktigt. Att det tas på allvar. Det känns så skönt. Jag vet att jag inte behöver oroa mig. Om det är för tungt eller något är för besvärligt, vet jag att Amal hjälper till och ser till att det ordnas en lösning, berättar Elisabeth.

På Vallgossen finns sex teamchefer. Amal ansvarar för två enheter. Det gör att hon spenderar sin tid på dem bägge. Just tiden och närvaron är en av de viktigaste delarna i rollen.

– Jag vet att jag får träffa Amal varje dag. Jag kan snabbt kan nå henne om det är något. Om det till exempel är en kollega som inte mår bra, kan Amal snabbt prata med denna och se vad som kan behövas hjälp med för att hen ska må bra. Man kan ta samtalen direkt i stället för att något får ligga och gro. Amal är alltid glad och positiv och hennes sinnesstämning smittar av sig, berättar Elisabeth.

Hur känns det att ha en annan undersköterska som chef?

– Det känns jättebra. Hon kan vårt jobb och vet vad vi gör. Hon har respekt för oss och hjälper oss snabbt om vi behöver hjälp eller stöd. Hon ”lyfter” oss. Vi ”lyfter” henne också genom att säga att hon gör ett bra jobb. Då blir det rundgång i positiv energi, berättar Elisabeth.

Det har kanske inte varit helt smärtfritt att införa denna roll?

– När Amal kom fanns det en del utmaningar. Vi hade en surmulen grupp. Förut var det inga timmisar som ville arbeta på vår enhet. När Amal kom gjorde hon handlingsplaner kring saker som inte fungerade väl, som hon följde upp. Hon fördelade om i gruppen och såg vart medarbetare kanske bättre skulle kunna komma till sin rätt. Hon följde upp och såg om det blev bättre för alla. Idag vill alla jobba hos oss! Berättar Elisabeth glatt.

Amal hade, innan hon blev teamchef, arbetat som timmis på Vallgossen. Det gjorde att hon redan kände medarbetarna när hon tillträdde som teamchef. I teamet finns 12 fast anställda plus timmisar.

– I dag tycker jag att vi har ett jättefint samarbete! säger Amal.

För att vara en bra teamchef arbetar Amal för att alla ska få ta sin plats, alla ska vara med ”i båten”. Hon menar att det är en stor fördel att hon själv arbetar i omsorgen. Arbetet med att planera in scheman och liknande gör hon när det finns tid för det. Gällande bemanning är det vanligen en utmaning sommartid i omsorgen. Efter den här sommaren har närstående till boende på Vallgossen sagt ”Den här sommaren har gått så bra! Det märktes inte att det var sommar!”. Amal berättar vad hon tror är anledningen.

– Jag gjorde upp sommarbemanningen i god tid. Jag anställde två resurser under sommaren till en enhet som har extra stor vårdtyngd, under premissen att de skulle arbeta på den enhet där behovet fanns. Det fungerade jättebra! avslutar Amal.