Martin fick rehab på Stockholms Sjukhem efter hjärtoperation

Uppdaterad 2024-03-04 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Under 2023 tog Stockholms Sjukhem emot betydligt fler thoraxpatienter jämfört med föregående år. Martin var en av dem. 

Thoraxpatienter är en patientgrupp som genomgått en hjärtoperation och fått exempelvis nya hjärtklaffar. Efter en hjärtoperation på Nya Karolinska sjukhuset kom Martin till Stockholms Sjukhem för fortsatt vård och rehabilitering. Han kände sig redan från första stund omhändertagen.

– Jag har fått väldigt bra vård. Vi har haft gymnastik i grupp och olika träningspass, allt från trappträning till promenader. Det är mycket olika aktiviteter varje dag, anpassade efter ens egen nivå.

Något som också berörde Martin var gemenskapen han upplevde bland patienterna.

– Det är fantastiskt fint att träffa så många olika patienter från olika åldrar som man normalt sett inte träffar. Vi samlas vid alla måltider och träningspass. Alla är sjuka, alla vill bli bättre och delar det här tillsammans.

Det är klart att det är lite läskigt att skrivas ut

Han lyfter också fram den uppmärksamhet och omsorg som personalen visade.

– Personalen på Stockholms Sjukhem har varit jättebra. Verkligen varma, alltid trevliga. Det känns som de checkar en hela tiden. De vill hjälpa en att bli bättre så det är jättebra omhändertagande, på alla plan.

Att lämna sjukhusmiljön kan vara en skrämmande tanke för många och Martin delar dessa känslor.

– Det är klart att det är lite läskigt att skrivas ut. Men jag känner mig bra, eller jag känner mig bättre. Det ska bli jätteskönt att komma hem och umgås med min familj.


Ställ frågor

Nu väntar mer rehabilitering och läkning på hemmaplan och Martin ser ljust på framtiden. Till patienter som ska få liknande vård och rehabilitering på Stockholms Sjukhem ger Martin rådet att ta vara på resurserna och gemenskapen.

– Det finns otroligt mycket kunskap hos personalen. Jag har ställt jättemycket frågor och fått jättebra svar som jag kan ta användning av i min vardag. Så det är bara att ställa frågor, vara med på passen och ha roligt.

 

* Efter intervjun har Martin haft återbesök hos läkare och är idag helt friskförklarad efter sin hjärtoperation.