Daniels väg tillbaka genom rehab

Daniel Norlings resa visar på styrkan i mänsklig vilja och det värde som kvalificerad vård och rehabilitering kan ha för personer som möter utmanande hälsohinder.

Daniel Norling, 52 år, har en berättelse som kan inspirera många. Vid 45 års ålder drabbades han av Guillain-Barrés syndrom, en sjukdom där immunförsvaret attackerar nervcellerna, vilket ledde till total förlamning från kindbenen och ner till fötterna. Efter åtta långa månader på olika sjukhus valde Daniel att fortsätta sin rehabilitering vid Stockholms Sjukhem, och hans val var välgrundat.

- Jag valde Stockholms Sjukhem för att träningsmöjligheterna var väldigt goda. Ett väldigt bra gym anpassat mer för mig som var gående eller stående kan man säga, berättar Daniel.

Rehab i flera steg

Stockholms Sjukhem erbjöd honom inte bara ett välutrustat gym, utan även en bassäng för att förbättra rörligheten. Upplägget blev en avgörande faktor i Daniels beslut, tillsammans med de stora, enskilda rummen, generösa öppettiderna för besökare och närheten till hans hem.

Under sin tid på Stockholms Sjukhem genomgick Daniel rehabilitering i flera steg.

- Den månaden jag var inlagd som patient på avdelning på Stockholms Sjukhem fokuserade vi på ett antal gruppövningar och enskilda övningar tillsammans med fysioterapeut och arbetsterapeut, säger han.

Fysioterapeuterna inriktade sig på att stärka stora muskelgrupper som bål, ben och armar, medan arbetsterapeuterna förberedde honom för vardagen.

Starkt minne 

- Ett starkt minne från Stockholms Sjukhem är när jag för första gången gick utan gåbord. Fysioterapeuten Marcella, som tyvärr inte längre jobbar här, höll mig säker med band och bärsele så jag inte skulle ramla.  Det var en oförglömlig upplevelse att gå från min säng till matbordet utan stöd.

Efter utskrivningen fortsatte Daniels träning på Primärvårdsrehab på Stockholms Sjukhem, där bassängen fortfarande spelade en viktig roll för att stärka hans rörlighet och muskulatur.

-  När jag blev hemskriven och fick personlig assistans tränade jag tre dagar i veckan på Primärvårdsrehab på Stockholms Sjukhem. Där fortsatte vi med liknande övningar, men med det flexibla alternativet att gå hem emellan. Bassängen användes fortfarande en till två gånger i veckan för att stärka min rörlighet och muskulatur.

Klarar sig själv

Idag mår Daniel överlag bra, även om han fortfarande upplever några restsymptom. Han är djupt tacksam för den omsorg och fina vård han har fått på Stockholms Sjukhem.

- Jag klarar mig själv tack vare den fantastiska vård jag fått här med duktiga arbetsterapeuter, kuratorer och fysioterapeuter.