Skapande aktiviteter ger bättre finmotorik och många skratt

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Göra tygkollage, lägga mosaik och måla akvarell. Varje onsdag är det skapande aktiviteter för de boende på vård- och omsorgsboendet på Kungsholmen.

Färgtuber, paletter och papper läggs fram på bordet där det snart kommer att målas för fullt.  Det är onsdagseftermiddag och det innebär skapande aktiviteter. De som ska vara med har börjat ta plats runt bordet och ur högtalarna strömmar Louis Armstrongs behagligt skrovliga stämma.

– Vi försöker prova lite olika tekniker varje gång, säger Amelie Lagerström som är arbetsterapeut på vård- och omsorgsboendet och är den som tog initiativ till den skapande verksamheten för cirka ett år sedan. Utöver sin utbildning till arbetsterapeut har hon läst en ettårig konstutbildning och tidigare jobbat på daglig verksamhet där de gjorde mycket skapande aktiviteter.

Sparar och visar anhöriga

Sätta sig ner och direkt börja måla är inte alltid så enkelt för deltagarna. Många kan brottas med prestationsångest en stund innan penslarna börjar arbeta över pappersarken.
– En del säger ”Jag kan inte rita” men när de väl kommer igång flödar det oftast på och jag har märkt att man också inspireras av varandra.

Många tar med sig sina alster tillbaka till sina lägenheter och sätter upp dem på väggen

Att arbeta med händerna är något som övar finmotoriken och utöver det väcks nya tankar som leder till fina samtal och många skratt. Efter själva skapandet ägnas även en stund till att titta på och diskutera allas verk.
– Det brukar vara väldigt uppskattat att få samtala kring varandras konstverk. Många tar med sig sina alster tillbaka till sina lägenheter och sätter upp dem på väggen så de kan visa anhöriga och vänner när de kommer på besök, säger Amelie.