Konstnären Lisa Jonasson har blivit känd för sina fantasifulla klippfigurer

Snart boklansering av konsten i hus A

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

I höst lanserar vi en bok om konsten i vår äldsta kvarvarande byggnad (hus A). Här kommer ett smakprov från Lisa Jonassons verk som pryder husläkarmottagningen på Kungsholmen.

Sax, lim och papper har ofta varit de redskap och material som Lisa Jonasson skapat med. Hon har blivit känd för sina fantasifulla klippfigurer och svindlande världar. Hennes  färgstarka silhuetter har påmint om karnevalmasker, djurmänniskor ur folksagor och fornegyptiska väggmålningar. Oftast har det handlat om kroppen och om livets flöde: befruktningen, havandeskapet, födelsen och döden.

Väcker fantasin

Alldagliga objekt som en tidning, ett par handskar, en käpp, en strumpa eller en blomma får betydelse när de väcker minnen hos oss.

Tingen blir bokmärken i en livskrönika, djupt personlig för var och en.

Plötsligt erinras man kanske om den dagstidning där ett barns födelse uppmärksammades, om de där skorna som gav skavsår under vandringen i fjällen eller om den första käppen som kvickt förvandlades till en extra kroppsdel – först ett oönskat sällskap och så småningom den trognaste vännen. Tingen blir bokmärken i en livskrönika, djupt personlig för var och en.

Text: Joanna Persman

Här kan du läsa mer om konsten på Stockholms Sjukhem

Läs mer om verksamheten på husläkarmottagningen