Meny

Konsten i Stockholms Sjukhem

Intresset för konst i vårdmiljö har funnits med sedan stiftelsens verksamhet startade och i samband med den senaste tillbyggnaden gjordes en medveten satsning på samtida konst. Från 2016 pågick ett treårigt konstpedagogiskt projekt för att aktivera och förmedla konsten i dialog med patienter, boende och medarbetare. 

Stockholms Sjukhem har en tradition av att satsa på konst i utvecklingen av en god vårdmiljö och har idag i sin samling över 600 verk. I samband med att det nya vård- och omsorgsboende byggdes genomfördes en medveten satsning på samtida konst. Tio konstnärer har skapat platsspecifika verk som återfinns både inomhus och i parken. Satsningen innefattade även inköp av ytterligare 80 verk. 

Under åren 2017-2018 drevs ett projekt för konstnärlig gestaltning i den äldsta fastigheten på Kungsholmen. Projektet innefattade platsspecifika verk av samtida svenska konstnärer samt inköp av ett antal konstverk.

Många tekniker och uttryck

Konstsamlingen på Stockholms Sjukhem representerar idag ett brett urval av konstnärskap och innehåller flera betydande verk. Konstsamlingen beskriver det intresse för konst som funnits inom Stockholms Sjukhem genom verksamhetens historia. Konstverken omfattar de flesta tekniker och uttryck – måleri, skulptur, fotografi, grafik och textil. I kollektionen finns bland annat verk av Wilhelm Mundt, Astrid Sylwan, Lisa Tagesson, Assa Kauppi, Håkan Rehnberg, Sandra Kantanen, Sanna Kannisto, Lisa Jonasson, Inka och Niclas Lindegård, Christine Ödlund och Fredrik Söderberg samt Mette Björnberg och Richard Johansson.

 

MEDVARO - Konstpedagogiskt projekt

Från 2016 pågick ett treårigt konstpedagogiskt utvecklingsprojekt för att aktivera och förmedla konsten i dialog med patienter, boende och medarbetare. Inom projektet MEDVARO ordnades  olika aktiviteter för boende och patienter. I verksamheten erbjöds det exempelvis konststunder – samtal om konst i samarbete med Nationalmuseums konstpedagogiska avdelning, samt Konstgöra – eget skapande i samarbete med konstnär och konstpedagog. De här aktiviteterna har även fortsatt efter att projektet har avslutats. 

Här kan du läsa mer konststunderna i projektet MEDVARO

Här kan du läsa mer om aktiviteten Konstgöra i projektet MEDVARO

Visas enbart i Umbraco för redaktörer
Uppdaterad 2021-11-16 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan