Att bo på Stockholms Sjukhem

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Birgitta, 74 år, har bott på vård- och omsorgsboendet i fyra år. Hon har en lägenhet på en av de somatiska avdelningarna och berättar här om hur en vanlig onsdag kan se ut för henne.

Om Birgitta

Familj: Två döttrar, en son och ett barnbarn

Ålder: 74 år

Livsmotto: Gå upp med ett leende och möta alla med ett leende.

Utsikt mot balkong.

08:00

Vaknar och äter frukost på rummet, kaffe och en smörgås blev det idag. Får hjälp med att gå upp och sedan ordnar de mitt hår så fint. Har flera locktänger och fick härliga lockar. Tycker om utsikten från min balkong, där ser man trafik och byggkranar, jag tycker om när det rör sig och händer saker.

Vattnar blommorna utanför lägenheten.

09:15

Vattnar blommorna på mitt rum. Jag brukar även vattna blommorna som finns precis utanför min lägenhet. Och det gör jag varje dag, har man tagit på sig ansvaret för något så måste man sköta det ordentligt.

Frukostbuffé.

09:30

På onsdagar är det alltid frukostklubb så då blir det lite frukost igen. Det är jättetrevligt och då träffar man boende från olika våningar. Och vilken trevlig frukost som dukas fram! Nybakta scones, marmelad, ost, omelett, olika juicer och kaffe. Ibland kan det även bli frågesport så hjärnan mjukas upp lite.

Träffar arbetsterapeut Katarina som ger mig lite knätips när vi ses i hissen.

11:00

På väg tillbaka till lägenheten från frukostklubben träffar jag arbetsterapeuten Katarina. Passar på att ställa några frågor om hur jag kan stötta upp mitt vänstra knä lite bättre i min elektriska rullstol. Personalen här är verkligen hjälpsamma och duktiga!

Äter i restaurangen.

11:15

Jag brukar åka ner till restaurangen som finns i huset och äta där. Den är även öppen för allmänheten. Ofta äter jag fisk och lax är favoriten, man har färsk fisk och det märks. Ibland brukar jag äta tillsammans med killarna från vaktmästeriet om dem är där, det är ett roligt gäng.

Tjejerna i receptionen.

11:45

Pratar lite med tjejerna Yvonne och Malin som sitter i stora receptionen vid huvudentrén. De brukar kalla mig för ”solstrålen” men jag ska säga att det är dem som är mina ”solstrålar” då de alltid är så trevliga. Jag har tidigare jobbat i en växel så jag vet att det brukar vara mycket att göra i den tjänsten. 

Åker ut på stan

12:00

När jag har ätit åker jag helst ut på stan i några timmar med min permobil.  Så även idag. Gärna till Åhléns på Kungsholmen som ligger i närheten. Här brukar jag lukta på och testa olika parfymer. Sedan blir det en tur till Västermalmsgallerian och där finns det mesta, både butiker och restauranger. Jag gillar att prata med folk och det gör jag vart jag än kommer.

14:00

Tar en kaffe latte ute på stan innan jag åker tillbaka till lägenheten. 

15:00

När jag kommer tillbaka träffar jag andra boende som varit på dagens aktiviteter som den här gången var ”Skapande verkstad”. Jag brukar vara med ibland, senast gjorde jag en julkrans till min dörr. Har tagit bort julpyntet på den nu och ska sätta dit lite påskkycklingar och annat påskigt när det blir aktuellt. Känns bra att kunna återvinna och använda igen! 

16:15

Äter middag tillsammans med de andra boende här på avdelningen. Tar fisk igen då det är så gott. 

Spelar harpan.

17:00

Spelar ”harpan” på min Ipad tillsammans med Anna-Greta, 97 år. Vi brukar nästan spela i två timmar varje dag och har verkligen fått smak för det. Man måste använda skallen lite och får därför lite hjärngympa på köpet. 

20:00

Brukar lägga mig och titta på tv. Programmet Go'kväll är bra och jag tycker om inslaget då det gör om en person och ger honom eller henne ny frisyr och ny stil på kläderna. Jag är intresserad av kläder och måste erkänna att jag köpte en ny stickad tröja då jag var ute på stan idag.

21:00

Det sista jag brukar tänka på innan jag somnar är hur tacksam jag är över att ha en varm säng och kan äta mig mätt varje dag. Vi måste tänka på våra medmänniskor som inte har det lika bra. God natt!

Birgittas 3 i topp på Stockholms Sjukhem

  1. Att alla här är så trevliga och säger hej när man ses. Det är viktigt och betyder mycket!
  2. Parken här är fantastisk, jag älskar att åka runt i den och titta på alla växter.
  3. Maten är kanon, måste passa ge beröm till kostchef Mikael Cederberg och hans duktiga personal.