Månadens konstverk: Skönhetsmiss som ifrågasätter skönhetsindustrin

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Assa Kauppis skulptur i brons ”In search of a Winner” har sitt ursprung genom en resa till USA 2011, då hon under en tid dokumenterade skönhetstävlingar för barn. Skulpturen av den sittande flickan i sin noggrant veckade balettkjol är ett av de motiv som växte fram under resan.

– Jag tyckte att skönhetstävlingarna med barn var toppen på själva isberget med skönhetshetsen, säger Assa Kauppi.

Skulpturen har fått en plats bland träden i orangeriet på Stockholms Sjukhem. Verket är både omedelbart och direkt i sitt tilltal men rymmer också mörka undertoner.

Ständiga vinnare och förlorare

Både barnet och tävlingsmomentet är återkommande motiv i Assa Kauppis konstnärskap. Hon gestaltar vår komplexa samtid, där hela livet kan uppfattas som en tävling, i vilken vi ständigt korar nya vinnare och förlorare.

– Min skönhetsmiss här i orangeriet vänder ryggen till allt det här, säger Assa Kauppi.

Assa Kauppi

Assa Kauppi är född 1977 I Stockholm. Hon är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan I Stockholm och har en examen I bergsprängning.

Assa Kauppi arbetar främst som skulptör, men även med andra konstnärliga uttrycksformer som foto och film. Hennes skulpturer har visats på ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt.

Verken finns representerade på museer och institutioner, bland annat i Region Östergötland samt vid Statens Konstråd.

Månadens konstverk

Varje månad har vi extra fokus på något av våra konstverk på Stockholms Sjukhem. Månadens verk presenteras med en film och en artikel där konstnären berättar som sitt verk. Det finns även en skylt i anslutning till verket på plats med kort information.