Stockholms Sjukhem intar White Guide Senior – med två nomineringar!

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Efter hela två gastronomiska nomineringar finns nu Stockholms Sjukhem med i den senaste utgåvan av White Guide Senior. 

Stockholms Sjukhems kostchef Mikael Cederberg fick en sjundeplats när Årets Seniorkock 2019 utsågs i Malmö under tisdagen. Vi fick även en åttondeplats i kategorin Årets Seniormåltid.  

– Vi är stolta över att ha blivit nominerade och att vi nu finns med i den senaste utgåvan av White Guide Senior! Och jag vill tacka alla medarbetare på Stockholms Sjukhem, både i restaurangen och på vård- och omsorgsboendet som har bidragit till att göra det här möjligt, säger Mikael Cederberg.

Boende fick tycka till

White Guide Senior är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helhetsintrycket av en måltid. Ett juryteam besökte Stockholms Sjukhem i början av året då de provåt maten i restaurangen och besökte vård- och omsorgsboendet för att se verksamheten.

– Här pratade de också med de boende om vad de tycker om maten som serveras.

Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för de äldre matgästerna.

Fortsätta utveckla

Jenny Johansson, dietist på Stockholms Sjukhem, menar att utmärkelserna är väldigt hedervärda och nu siktar man på nomineringar även nästa år.

– Nu ska vi fortsätta utveckla verksamheten ännu mer, både genom ett tydligt hållbarhetstänk och med att fortsätta göra riktigt god och näringsriktig mat till boende, patienter, medarbetare och besökare till restaurangen.

Stort engagemang

Totalt var det drygt 250 förskolor, skolor och seniorboenden som blev testade av White Guide under det senaste året. Under prisutdelningen fanns över 360 personer på plats i Slagthuset i Malmö.

– Vi är mycket stolta över allt engagerat arbete som görs inom kosten bland våra medarbetare, både på Kungsholmen och i Bromma där vi har verksamhet, säger Mikael Cederberg.

White Guide Seniors omnämningar

Årets Seniorkock 2019

En riddare med dragen kockkniv

Mikael Cederberg är precis, som många andra kockar inom äldreomsorgen både lyhörd och bred i sin kunskap. Om du ska nå framgång i den här kategorin måste du vara bra på mycket - inte bara på att laga god mat. Du måste ha en djup kunskap om maten och måltidernas betydelse för äldre och sjuka och du måste ha en förmåga att lyssna och samarbeta med dietister, vårdpersonal, läkare, sjukgymnaster och anhöriga. Det här har Mikael Cederberg förstått - och det märks när vi besöker Stockholms Sjukhem. Lite av det här erkännandet får han dela med sig av till dietisten Jenny Johansson som strider sida vid sida med Mikael för bättre seniormåltider.

Källa: White Guide Senior, utgåva 2019

Årets Seniormåltid 2019

Anrikt och ambitiöst

Stockholms Sjukhem grundades 1867 och är en stiftelse som drivs utan vinstintresse med ett stort intresse för sina matgäster. Här har man höga ambitioner och en holistisk syn på vården och omsorgen, det märks även på måltiderna som är väl integrerade i helheten. I köket på Stockholms Sjukhem lagar man drygt 600 måltider om dagen. Det är främst två personer som bör nämnas: kocken Mikael Cederberg som även har rollen som kostchef samt dietisten Jenny Johansson som fungerar som en bro mellan köket och avdelningarna. Tillsammans lyckas det involvera gäster, vårdpersonal, anhöriga och kökspersonal på ett sätt som vi vill se mer av på landets seniorboenden.

Källa: White Guide Senior, utgåva 2019