Månadens FoUU-projekt: Film som förklarar ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet)

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Stockholms Sjukhem har många projekt inom forskning, utbildning, utveckling och innovation. Ett av projekten är ”Animerad film för information till ASIH-patienter” som nu är klar och ska spridas till patienter så att de på ett enkelt sätt kan förstå vad ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet) är.

Projektledare har varit Arvid Bothén, sjuksköterska vid ASIH Innerstaden på Stockholms Sjukhem. Filmen har blivit verklighet tack vare Stockholms Sjukhems satsning ”Jubileumsprogram för nyskapande äldrevård” som hittills gett medel till fem olika projekt som ska göra det möjligt att förbättra vården för sköra äldre.


Hur kom ni på idén?

– Vi satt i en innovationsgrupp för att se om det fanns något vi kunde utveckla och göra bättre. Och då kom det upp att många patienter inte alltid vet vad det innebär att få Avancerad sjukvård i hemmet. Idén blev filmklipp för blivande patienter på deras modersmål. 


Vilka språk finns att ta del av?

–Svenska, mandarin, finska och engelska. Snart ska vi även ordna filmer på spanska och franska. Det roliga har varit att vi har använt oss av vår egen personal då de utländska språken lästes in. Bland annat har vår överläkare Christel Hedman läst in den finska rösten. 


Hur ska patienterna få filmen?

– Man ska få den som SMS då man blir ny patient och vi kan också sända ut den till anhöriga som vill veta mer om ASIH.

Hur har ni tagit fram filmerna?

– Först la vi ner mycket tid på att ta fram den viktigaste informationen och koka ner den. Det gjorde vi med hjälp av personer inom olika yrkeskategorier här hos oss. Sedan skissade vi fram ett bildmanus där vi målade upp vad vi ville ha med.


Hur gjordes själva filmen?

– Vi har använt oss av en plattform som heter Fiverr, vilket är en internationell plattform för återförsäljare för bland annat medieproduktioner. Här tog vi kontakt med en av kreatörerna som vi bollade vårt manus med tills vi blev nöjda med hennes filmillustrationer. Vi har också testat filmen på patienter som fått tycka till.

Bra jobbat!

– Tack! Nu hoppas vi att patienterna kommer att uppskatta den och man får gärna höra av sig om man tycker att vi missat att ta med något, säger Arvid Bothén.

Arvid Bothén, sjuksköterska vid ASIH Innerstaden på Stockholms Sjukhem.

Arvid Bothén, sjuksköterska vid ASIH Innerstaden på Stockholms Sjukhem.

Månadens FoUU-projekt

Månadens FoUU-projekt kommer att vara ett stående inslag under 2020 där vi varje månad presenterar ett projekt inom forskning, utveckling, utbildning eller innovation från vår FoUU-verksamhet på Stockholms Sjukhem.