Efterlängtat besök. Ann-Mari har en lägenhet på vård- och omsorgsboendet. Här tillsammans med sonen Christer som hälsar på.

Efterlängtat besök. Ann-Mari har en lägenhet på vård- och omsorgsboendet. Här tillsammans med sonen Christer som hälsar på.

”Nu känns allt mycket lättare”

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Den 1 oktober upphörde besöksförbudet på vård- och omsorgsboendet. Hur har det gått sedan dess?

Christer hälsar på sin mamma Ann-Mari i hennes lägenhet på vård- och omsorgsboendet. Båda tycker att det känns härligt att besöksförbudet upphörde för cirka en vecka sedan.

– Jag har redan haft corona, men håller mig ändå en bit ifrån mamma för att hon ska vara säker, säger Christer som brukar komma på besök varannan dag.

– Min mamma har alltid varit så kärleksfull, nu är det min tur att vara det mot henne. Det är pay back time. Tror faktiskt aldrig att du har skällt på mig även om du hade mycket regler och höll ordning på mig när jag var tonåring, säger Christer och Ann-Mari nickar och skrattar.

Obegränsat med tid

Ann-Marie berättar att allt kändes mycket lättare efter att besöksförbudet upphörde. Innan dess gick tiden långsamt. Jenny Wahlqvist, enhetschef på vård- och omsorgsboendet, säger att hon förstår vad Ann-Mari menar.

– Tidigare kände sig boende instängda trots att vi hade öppet för säkra besök utomhus. Vi hade begränsningar på så vis att det var ett visst antal besökare totalt under dagen och det var en tidsbegränsning på 45 minuter per tillfälle, detta är borttaget och nu kan alla ta emot släkt och vänner när de vill under våra besökstider. Det gör att våra boende upplever att det är mer öppet nu och känns mer ”som vanligt”.

Säkra besök

Men trots att besöksförbudet har hävts är Jenny noga med att betona att de har informerat anhöriga om hur besöken ska kunna genomföras säkert.
– Vi rekommenderar exempelvis att man bara umgås i lägenheten och att man använder trapporna istället för att ta hissen om det är möjligt. De som kommer hit ber vi att de tar med sig egen fikakorg och att man tänker på att hålla avstånd.

Vi får mycket enklare att fånga stunden här och nu och det är så vi vill jobba

Alla besökande har naturligtvis ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vård- och omsorgsboendet uppdaterar sig regelbundet med information rörande covid-19 från bland annat Region Stockholm.

– Att vi fortfarande har mycket regler rörande besöken är för att vi värnar om våra boende. Anhöriga och närstående förstår det. Fortfarande behöver de som kommer hit boka tid för besöken så att vi vet vilka som är här, säger Jenny och berättar att det även betyder mycket för personalen att få träffa anhöriga.

– Vi får mycket enklare att fånga stunden här och nu och det är så vi vill jobba. Under besöksförbudet var det väldigt mycket praktiska frågor. Nu blir det mera positiva saker och även mer personligt, både som rör de som bor här och även deras närstående. Närstående är en viktig hörnsten för oss, det betyder mycket att vi kan mötas.

Hur är stämningen på vård- och omsorgsboendet överlag nu?

– Det är en lättsammare stämning och boende pratar glatt om vilka som ska komma. Just att man känner sig fri och kan bestämma när man vill ta emot besök är viktigt för de som bor här, viktigt för ens integritet och självbestämmande. Det här betyder mycket för den psykiska hälsan och även vi som personal känner av att de som bor hos oss mår bättre och då mår vi som arbetar också bättre, säger Jenny Wahlqvist.

Ann-Mari och Christer hoppas att coronan inte kommer blossa upp igen på samma sätt som tidigare.

– Det betyder mycket att vi kan ses och prata, säger Ann-Mari.

Christer ser fram emot när det känns så säkert i samhället att de kan ge sig ut på utflykter tillsammans igen.

– Innan åkte jag och mamma på sopplunch i kyrkan i Vällingby. Och de har ringt och sagt att de saknar oss nu, hör du det mamma, frågar Christer och Ann-Mari nickar och ser glad ut.

Läs mer om säkra besök på vård- och omsorgsboendet

 

Jenny Wahlqvist, enhetschef på vård- och omsorgsboendet.

Jenny Wahlqvist, enhetschef på vård- och omsorgsboendet.