Peter Strang

Peter Strang, professor i palliativ medicin och överläkare på Stockholms Sjukhem.

Satsa på gemenskap och lev länge

Uppdaterad 2024-01-22 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Vad bör vi prioritera i livet? Peter Strang, professor i palliativ medicin och överläkare på Stockholms Sjukhem, har nyligen släppt boken Den hälsosamma gemenskapen. Här belyser han vilken effekt gemenskap har på vår fysiska och psykiska hälsa. 

Boken tar upp olika former av gemenskap som får oss att må bra. Exempelvis gemenskap människor emellan, gemenskap genom att vistas i naturen och även då vi umgås med djur. Peter Strang egna reflektioner blandas med vetenskapliga fynd om gemenskapens effekter.

Jag har länge jobbat som cancerläkare och det som blir särskilt tydligt är att när man drabbas av svåra händelser i livet är det gemenskap som är det viktigaste för oss

– Jag har länge jobbat som cancerläkare och det som blir särskilt tydligt är att när man drabbas av svåra händelser i livet är det gemenskap som är det viktigaste för oss, men gemenskap är ju jätteviktigt också för oss som är friska. Familj, vänner men också behovet av naturen och att den får oss att känna lugn, säger Peter Strang.

Han menar att det är viktigt att vi regelbundet stannar upp i vardagen och funderar över vad som är viktigt i våra liv.

– Vi behöver ägna tid åt våra relationer och då kan det exempelvis vara bra att skriva ner vad vi tycker är viktigt i livet på åtta små lappar. Det kan vara familjen, jobbet, läsa böcker, träna eller något annat. Sedan kan vi rangordna dem och då ser man tydligare vad vi verkligen vill och bör prioritera. Oftast hamnar "relationer" högst upp!

Naturens betydelse

Pandemin har satt ännu mer fokus på vikten av gemenskap människor emellan, men också hur viktigt det är att vara ute i naturen.
– Människan har historiskt sett alltid haft naturen så det sitter genetiskt i oss att vistas i den, vilket reducerar stress.
Forskning har visat att till och med att betrakta naturen genom ett fönster eller att titta på vackra naturbilder har positiva effekter på oss. Och att gå ut i naturen stärker vårt immunförsvar och gör oss lugnare och friskare.

Är det verkligen så att både den kroppsliga och den fysiska hälsan påverkas av gemenskap till den grad att man till och med lever längre?
– Det är så, helt klart! Här finns det studier som är så oerhört välgjorda så där finns det inte någon tvekan. Så frånsett att man mår bra av gemenskap har man en väldigt klar hälsovinst. Och det här är inte något man ska ta lätt på, gemenskap är verkligen viktigt för vårt välmående.

I boken skriver du att djur också har stor inverkan på vårt välmående, kan du ge några exempel?
– Här har man gjort mycket studier, det finns bland annat en stor meta-analys där man har slagit ihop många studier så det ingick 4 miljoner hundägare. Här kunde man se att utöver att det är kul och avslappande att ha hund så minskade även risken för hjärt- och kärlsjukdom med 30 procent och risken för all förtida dödlighet med 20 procent. Så hundägarskap har en väldigt klar hälsoeffekt som man inte riktigt har pratat om, säger Peter Strang.

Du skriver att det är viktigt att prioritera familj och vänner för att må bra, lever du som du lär?
– Jag försöker, lyckas inte alltid. Och jag tänker på det mer och mer, det är inte något som man ska slarva bort heller. Plus att vänskap kräver tid, har man inte lagt ner tid så blir det inte någon vänskap, utan man måste investera tid i relationer. Det är också därför som jag ska gå i pension i 65-årsåldern och inte bli som en del professorer som man måste släpa ut. Ser bland annat fram emot att kunna tillbringa mer tid i min skrivarlya på Mallorca där jag är granne med min bror.

 

Om du vill läsa mer

Boken finns att beställa på Libris och alla stora nätbokhandlare.